El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va comparèixer aquest dimarts per videoconferència al Congrés dels Diputats per reclamar sancions contundents d'Europa a Rússia, un país, va dir, amb un govern determinat a destruir la convivència i la democràcia "Estem al 2022, però sembla abril de 1937, quan tothom parlava de Gernika", va sentenciar. Aquestes declaracions del president d'Ucraïna sobre la ciutat basca que va ser bombardejada durant la guerra civil han molestat a l'extrema dreta espanyola; el líder de Vox, Santiago Abascal, ha sortit aquest dimecres al matí a carregar contra el seu discurs i a demanar un altre estil de comparacions: "Hauria estat més encertat parlar de Paracuellos".

TUIT Abascal 1

TUIT Abascal 2

En un fil al seu compte de Twitter, el dirigent d'extrema dreta ha començat lloant l'actuació de Zelenski davant la guerra, "la majoria de polítics occidentals ja haurien fugit amb helicòpter", però immediatament l'ha criticat per la comparació de la invasió russa amb l'atac a Gernika i li ha plantejat com a alternativa comparar la guerra amb Paracuellos. En aquesta localitat madrilenya s'hi va produir un afusellament de falangistes durant la batalla de Madrid, en el transcurs de la guerra civil espanyola. "Posats a establir comparacions potser hauria estat més encertat parlar de Paracuellos (on els predecessors de Putin van assajar el genocidi) o la invasió napoleònica, on el poble espanyol va enderrocar l'agressor extern, o la persecució assassina d'espanyols en terra basca durant dècades", ha subratllat Abascal. Finalment, Abascal celebra que Zelenski reconegués l'esforç de les empreses espanyoles que se solidaritzen amb Ucraïna.

TUIT Abascal 3

El discurs de Zelenski

El Congrés dels Diputats va rebre dret i amb un aplaudiment aquest dimarts la compareixença del president ucraïnès que va comparèixer a la cambra on van assistir diputats, senadors i ambaixadors de la UE i l'OTAN, a més de membres de la comunitat ucraïnesa a l'Estat. Els serveis de la cambra van haver de canviar les cadires per poder encabir el gran nombre de representants de les dues cambres que van voler assistir a aquesta sessió del Congrés. Un ple absolut, també de membres del govern espanyol, per seguir per pantalla el discurs de Zelenski.

Zelenski es va mostrar convençut que la cambra espanyola entén el "dolor" de la societat ucraïnesa, "un dels països més grans d'Europa" que viu "en democràcia i respecte a cada persona i comunitat". "Tenim diferents concepcions i punts de vista, però sempre hem parlat en pau dins del consens, i això demostra que els ucraïnesos volem pau i conflicte". El president ucraïnès va recordar que el conflicte actual no és recent. "Rússia ha vingut a la nostra terra fa molt de temps. Estem defensant-nos d'una agressió des del 2014 amb l'ocupació de Crimea i al Dombas, i ara, des de fa 41 dies, d'una agressió a gran escala, la més gran després de la II Guerra Mundial". Segons Zelenski, aquesta agressió no té com a únic objectiu Ucraïna. "Rússia vol destruir la diversitat a Ucraïna i a tot Europa", i per tant cal que Europa i l'Estat entenguin que "és molt important que el sistema democràtic sigui defensat".