Segons avança el digital El Temps, el líder del partit d'ultradreta Vox, Santiago Abascal, i el seu portaveu, Iván Espinosa de los Monteros, aniran a judici per un delicte d'injúries. El jutjat número 3 de Reus va declarar la condició d'investigats al president i portaveu de Vox el passat 27 de gener per dir que els immigrants són els responsables de la majoria de violacions a l'estat espanyol. Fins ara, tenien la condició d'imputats i després de les investigacions pertinents, el jutge ha decidit tirar endavant la denúncia que va interposar l'associació musulmana reusenca Watani el passat 6 de novembre. El magistrat Diego Álvarez de Juan ha considerat les diligències prèvies obertes. 

Les declaracions que l'associació Watani considera racistes són les que es van donar en una entrevista al programa Espejo Público d'Antena 3. Espinosa de los Monteros assegurava que "un estranger és tres vegades més propens a violar que un espanyol". I Abascal va declarar el mateix en un debat electoral a TVE on va sentenciar: "Des de la Manada a San Fermín hi ha hagut més de cent manades i el 70% dels imputats són estrangers".

La denúncia considera que aquestes declaracions són constitutives "d'un delicte d'incitació a l'odi i a la violència" i demana penes d'entre un i quatre anys de presó. La causa podria passar al Tribunal Suprem, ja que ambdós polítics tenen la condició d'aforats.