El ministre de Foment i secretari d’Organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha afirmat aquest dimecres que ERC i PDeCAT són “partits extremistes” que “proven d’imposar” el seu ideal de societat. “L’unilateralisme, la imposició, el no reconeixement de l’altre i el menyspreu al diferent són coses fonamentals”, ha afirmat en una entrevista a Onda Cero on s’ha refermat en la definició del president de la Generalitat, Quim Torra, com a “il·luminat”.

Ábalos s’ha mostrat convençut que a Catalunya fa falta “un lideratge clar”. “Bona part del que passa a Catalunya és per la manca d’un lideratge que tenint la visió que tingui, tingui una visió clara, amb un horitzó cert, un full de ruta, i l’alçada de mires i la responsabilitat que requereix el moment”. Un líder, ha conclòs, que assumeixi el cost de “dir a la societat quina és la realitat”.

Segons Ábalos, el fet que Carles Puigdemont estigui a Bèlgica i Oriol Junqueras a la presó complica la situació a Catalunya perquè no hi ha cap actor a Catalunya que pugui representar tot l’independentisme. 

“Crec que Torra està (com a president) per unes circumstàncies d’un procés tan anòmal com el que s’ha donat, i aquestes situacions produeixen personatges d’aquesta naturalesa perquè en bona lògica no hagués estat el líder” del govern, afirma.

Ábalos assegura que no ha llegit el document amb 21 punts que Torra va lliurar a Sánchez a la reunió de Barcelona i “no sap” si el president espanyol el conserva. Tampoc sap, ha dit, què posa al document.

“El president haurà entès si aquestes propostes són de rebut o no”, ha dit Ábalos, però “el que importa són les conclusions, i “tot el diàleg i la negociació està sotmesa als límits de la legalitat”.