Les casualitats sempre venen promogudes i, a les portes de la Setmana Santa, dos ministres del govern espanyol van agendar activitats a les Illes Balears. Els desplaçaments d'aquests governants no és la tònica habitual malgrat que ho fan per compromís professional. A tall d'exemple, la ministra d'Indústria Reyes Maroto visita avui Catalunya on es reunirà amb el comissari del Mercat Interior de la Unió Europea, Thierry Breton, a les instal·lacions de la companyia farmacèutica Reig Jofre de Sant Joan Despí.

Ara bé, les visites que més interrogants han aixecat són les que s'han marcat el ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos; i la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Ambdós tenen previst visitar Mallorca. D'una banda, Ábalos ja ve d'Eivissa per un acte on va recolzar el lloguer social. Avui té previst visitar les obres de rehabilitació de la muralla de Palma de Mallorca i presidir la firma de nous protocols en matèria de vivenda. Per la seva banda, Díaz assistirà a la representació de l'obra de teatre 'Kelly' al Teatre Principal de la mateixa capital, a les 19h.

Yolanda Diaz Ministra Treball Congrés EFEImatge de recurs de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats / Foto: EFE

L'agenda coincideix amb una Setmana Santa de festa per a molts ciutadans. De fet, des dels dos ministeris no aclareixen si Ábalos i Díaz tornaran avui mateix a Madrid o si decidiran passar el cap de setmana a les Illes Balears, una destinació que preveu l'arribada de turistes alemanys però no de l'interior de l'Estat ja que els desplaçaments entre comunitats autònomes està prohibit si no s'acredita una justificació de pes. Els compromisos dels dos ministres han estat molt qüestionats i, en temps de pandèmia, qualsevol acció pot aixecar polseguera. A tall d'exemple, a Ábalos se'l va veure ahir en el conegut Marina d'Eivissa, un espai de lleure i gastronomia davant del mar, que ha estat durament criticat a les xarxes socials.

Malgrat tot, la visita d'Ábalos a les Illes Balears no està sent tan complaent. Unes 25 persones van participar aquest dijous en un escarni contra el ministre a Eivissa per reclamar la regulació del preu dels lloguers. Els assistents a la protesta, integrants del sindicat d'inquilines d'Eivissa i Formentera i famílies a punt de ser desnonades, el van esperar a les portes de l'ajuntament d'Eivissa a la seva arribada. Ábalos va entrar al consistori, on va signar un protocol sobre la promoció d'habitatges en règim de lloguer social, mentre els assistents a la protesta feien les seves reivindicacions amb pancartes i un megàfon, cridant les seves peticions.

Els manifestants van acusar el ministre de "baixar els impostos dels fons voltor" amb la nova llei d'Habitatge, en comptes de complir la seva "promesa" de regular els lloguers. També van assenyalar que això "no va de partits polítics ni d'ideologies, va de persones que passen por i que no arriben a final de mes". I van demanar a Ábalos que "compleixi amb el pacte de govern" sobre la regulació dels preus.