Els '9 de Lledoners' encausats arran dels actes de protesta que va haver l'1 de febrer del 2019 amb motiu del trasllat dels presos independentistes de Lledoners a Madrid aniran a judici el 2 de novembre, i avui, des de la sala de premsa del Parlament, han reclamat a la Generalitat que retiri l'acusació particular contra ells i contra altres encausats.

"Junts i ERC, partits que havien fet campanya amb eslògans antirepressius, ara fan de crossa de l'estat espanyol reprimint l'independentisme popular", ha afirmat una de les portaveus dels encausats, Xus Merino, en una roda de premsa que ha estat convocada amb el suport de la CUP.

L'encausada ha assegurat que si arriben al judici és per "falses acusacions dels Mossos d'Esquadra" que no haurien pogut tirar endavant "sense la indispensable ajuda de la Generalitat de Catalunya".

Merino ha expressat que aquell dia es van mobilitzar perquè el judici al procés va ser un judici contra totes les persones que van votar en el referèndum de l'1 d'octubre, pel que consideren que la protesta era un acte "democràtic" i de defensa dels drets i les llibertats.

Segons ha assegurat, la mobilització va transcórrer de manera pacífica en "tot moment", però agents dels Mossos d'Esquadra van identificar "preventivament" a nou de les persones, que després van quedar imputades.

Així mateix, ha lamentat que en els últims tres anys han conegut molts casos on la Generalitat feia d'acusació particular, com el de l'activista Marcel Vivet: "L'estat espanyol se sustenta amb la repressió, i els mossos, jutges, fiscals i la Generalitat són complices i part d'aquest entramat repressiu que sustenta el règim del 78", ha carregat Merino. 

Així mateix, ha dit que malgrat la repressió tenen clar que mai deixaran de construir el moviment independentista popular: "Som conscients que la Generalitat ens vol silenciades i ens necessita callades. Al cap i a la fi, la negociació amb l'Estat no té cap altre objectiu que tancar des de dalt allò que hem iniciat des de baix", ha afegit.

Set anys de presó

Durant la concentració de la matinada de l'1 de febrer de 2019, jornada en la qual els líders independentistes havien de ser traslladats a Madrid pel judici de l'1-O, no hi va haver incidents greus, si bé es van muntar algunes barricades. Els Mossos d’Esquadra van identificar nou dels manifestants, que dos mesos després van rebre una notificació del jutjat número 8 de Manresa en què se’ls comunicava que estaven sent investigats i se’ls citava a declarar. 

Arran dels fets la fiscalia demana pels tres acusats que haurien agredit als agents de la policia catalana set anys de presó. Tres d’ells corresponen al delicte de desordres públics, dos pel d'atemptat als agents i dos pel de lesions. També una multa de 900 euros per un delicte de lesions lleus i una indemnització de 455 euros per dos dels agents i 245 pel tercer. Pels altres sis acusats exigeix tres anys de presó pel delicte de desordres públics.

A la imatge destacada, els '9 de Lledoners' al Parlament / ACN