El 86% de la militància de Podemos ha donat llum verda a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Amb 47.675 vots a favor, les bases del partit morat s’han situat a favor que els cinc únics diputats que té la formació dins del Congrés —diluïts dins del grup parlamentari de Sumar— donin suport a la candidatura de Pedro Sánchez. Només 7.586 militants s’han posicionat en contra de mantenir el líder socialista a la Moncloa.

🔴 Debat d'investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE

Podemos ha decidit des que va començar aquesta legislatura reivindicar-se com a potencial força desestabilitzadora del govern de Pedro Sánchez, si aquest acaba investit exitosament aquesta setmana. Els morats tenen asseguts com a diputats al Congrés cinc membres del partit, diluïts dins el grup parlamentari de Sumar. La relació entre els partits de Ione Belarra i Yolanda Díaz és molt dolenta, fins al punt que divendres passat Podemos va anunciar una consulta a la militància perquè les bases decidissin si els seus cinc representants han de donar suport o no al candidat socialista.

Fa un parell de setmanes aquest estira-i-arronsa entre Podemos i Sumar es va traduir en una guerra oberta als mitjans entre Pablo Iglesias i Ada Colau. L’exalcaldessa de Barcelona va arribar a fer xantatge i advertir als morats que poden quedar-se sense compensacions econòmiques si desobeeixen Yolanda Díaz. Iglesias va assegurar que la investidura de Sánchez estaria garantida, però va advertir: el que està en risc és l’estabilitat.

Des que va començar la legislatura, Podemos ha posat sobre les taules del PSOE i Sumar tres exigències: augmentar el salari mínim fins als 1.500 euros, congelar els preus dels lloguers, i mantenir Irene Montero com a ministra d’Igualtat. L’última de totes les mesures sembla pràcticament impossible, sobretot després que Yolanda Díaz decapités sense miraments la cara més visible de Podemos a les eleccions generals del 23-J. Però Ione Belarra va voler-se assegurar que les altres dues mesures es complien, i va amenaçar Pedro Sánchez amb el vot negatiu dels cinc diputats de Podemos que hi ha el Congrés.

Sánchez deixa en mans de Yolanda Díaz el paper de Podemos al pròxim Consell de Ministres

Sánchez podrà desempallegar-se de Podemos de totes totes? La decisió està en mans de Yolanda Díaz. Al president del govern espanyol se li va preguntar fa tres setmanes si els morats acabaran tenint presència o no dins del Consell de Ministres. I va decidir traspassar la responsabilitat a Sumar. “No soc jo qui ha de respondre”, va assenyalar davant les preguntes de la premsa a Brussel·les. Si el líder socialista surt investit aquesta setmana, hi haurà travesses durant tot el cap de setmana sobre qui ha de formar part del nou Consell de Ministres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!