Queda un mes exacte perquè se celebri el debat d'investidura d'Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats, i els apropaments entre formacions es manté per tal d'aconseguir pactes. Ni Feijóo, ni Pedro Sánchez tenen majoria com per erigir-se president del govern espanyol, per això, Sánchez haurà de pactar amb les forces independentistes. Amb ERC ja va pactar en la darrera legislatura, però ara Junts té un paper clau. Sis de cada deu espanyols mostren el seu pessimisme sobre la consistència d'un hipotètic govern espanyol de Pedro Sánchez, l'únic que avui dia és capaç d'atreure el vot dels nacionalistes (PNB) i els independentistes (ERC, Junts, EH Bildu i BNG) per poder instal·lar aquesta legislatura a La Moncloa. Així ho revela una enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, publicada aquest dissabte, on un 57,3% que percep aquest risc d'un afebliment de l'executiu espanyol per quedar en mans dels independentistes, mentre que hi ha un 31,6% que es mostra tranquil i rebutja aquesta hipòtesi.

Un govern espanyol debilitat pels pactes

La por entre els votants del PSOE, estan dividits en gairebé parts iguals. Un 47,8% considera que no hi ha risc que el govern espanyol quedi afeblit pels seus socis, mentre que, un 40,6% sí que ho considera així. Aquest temor no es percep de la mateixa manera a Sumar, ja que, els votants de Yolanda Díaz tenen més confiança en aquests socis i els avalen amb una majoria més àmplia. El 65,1% es mostra segur, enfront d'un 24% al qual també li sorgeixen dubtes sobre el seu impacte. Pel que fa a l'opinió de la dreta, és més contundent, i per tant considera que el govern espanyol serà feble i estarà sotmès als seus socis. La majoria dels votants del PP—un 87,5%— opinen així, per damunt dels votants de Vox (83,6%). 

Hi ha una majoria àmplia dels votants de l'enquesta que defensen que el PSOE és la formació que millor està gestionant la situació postelectoral. En concret, un 37,9% dels enquestats així consideren. El segueixen "els partits nacionalistes", amb un 15%, en tercer lloc, Sumar amb un 11,3%. I a la cua, un ínfim 9% defensa que és el PP qui ho està encarant de millor manera. Dels votants del PP, només un 21,2% avala l'estratègia de Feijóo, és a dir, reivindicar-se com a guanyador del 23-J i mostrar-se convençut amb la investidura. Un 26% dels votants populars, consideren que Pedro Sánchez és qui millor està portant les converses i els pactes amb altres formacions. Els votants de Sumar i Vox, també destaquen el líder socialista en aquest aspecte. 

El català al Congrés 

La nova presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha adquirit el compromís de permetre que es pugui parlar en català, euskera i gallec —al marge del castellà— al Congrés dels Diputats. Sobre aquesta qüestió també ha preguntat l'enquesta de El Mundo, i l'opinió també està molt dividida. Un 48,5% dels espanyols ho rebutjaria, mentre que 41,6% que es mostra a favor d'aquesta obertura a les llengües cooficials. Els votants del PSOE i Sumar són els que donen suport a la iniciativa, mentre que els electors de PP i Vox, són els que opten pel 'no'.