A la pregunta dicotòmica sobre la independència de Catalunya, els detractors d'un estat propi (51%) tornen a superar els favorables al 'sí' (42%). Això és el que reflecteix el primer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) d'enguany, una dada que és calcada a la de les dues onades anteriors. Això no obstant, un 57% dels catalans considera que Catalunya té un nivell d'autonomia insuficient i tres de cada quatre (76%) continua sent favorable a un referèndum d'autodeterminació de Catalunya. De fet, un 57% dels que estan en contra de la independència defensen el dret a decidir.

La CUP (89%), Junts per Catalunya (89%) i Esquerra Republicana (83%) són els tres únics partits que agrupen més partidaris de la independència que contraris. Destaca, també, que entre els votants dels comuns hi ha un 35% que és favorable a un estat propi, o que hi hagi un 19% dels electors dels socialistes que també votarien 'sí' a un eventual referèndum sobre la independència de Catalunya. Sobre la fórmula per aconseguir un nou país, només un 9% dona suport a la independència unilateral —un 42% dels votants dels cupaires, un 28% dels juntaires i un 12% dels republicans— i un 33% avala una independència pactada —amb el suport del 72% d'electors d'ERC, un 64% dels de Junts i un 51% dels anticapitalistes—.

El 62% dels catalans són favorables a la llei d'amnistia

L'enquesta del CEO, feta a 2.000 persones entre el 9 de febrer i 7 de març, es va dur a terme en un clima de desacord per la llei d'amnistia. Aquesta entesa entre el PSOE, Junts i Esquerra Republicana es va desbloquejar la nit del 6 de març i la norma va rebre la llum verda al Congrés el 14 de març. Tot i això, un 62% dels catalans està a favor d'una llei d'amnistia que impedeixi que les persones que tenen judicis pendents amb acusacions per fets vinculats a l'1-O puguin ser processades. D'altra banda, un 29% la rebutja i un 9% no ho sap o no respon.

 

Per formacions polítiques, els votants de la CUP (96%), Junts per Catalunya (94%), Esquerra Republicana (93%), els comuns (88%) i el PSC (60%) simpatitzen amb aquesta llei. També sorprèn que, malgrat el posicionament del seu partit, dos de cada deu electors del Partit Popular també són partidaris de l'amnistia. Pel que fa al percentatge de rebuig, tres de cada deu votants del PSC es mostren en contra de la llei, percentatge que puja al 74% en el cas del PP i al 84% en el cas de Vox.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!