Un 44,4% dels catalans creu que cal limitar l'entrada d'immigrants al país, mentre que un 51,5% no ho troba necessari, segons el Sondeig d'Opinió Catalunya 2023 de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) —un consorci de la Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta d'un percentatge menor que el del mateix baròmetre del 1993, quan un 65,5% de persones demanaven posar límits a l'entrada de nouvinguts. En aquest nou sondeig, però, també s'ha produït un canvi substancial, ja que per primera vegada, els motius culturals han superat els econòmics en els arguments de rebuig a la immigració. 

A la pregunta "quin creu que és el motiu pel qual algunes persones no accepten les persones immigrants?", fa 30 anys, un 54,8% consideraven que era perquè "prenen la feina als d'aquí". Però el 2023, aquest percentatge ha disminuït fins al 17,6%, i, en canvi, ara, qüestions relacionades amb la cultura i la integració a Catalunya han augmentat. Així, aquells que apunten com a motiu principal que els immigrants "no accepten els costums dels catalans" són el 34,8%, fet que suposa un increment de més de 10 punts respecte al 1993, quan era del 14,5%. Entre altres causes recollides pel sondeig com a motius d'oposició a l'arribada de persones immigrants hi ha el fet que siguin pobres (11,7%), que consideren que "només ve el pitjor" (11,3%), o perquè tenen religions diferents (10%), entre altres. 

El director acadèmic i de recerca de l'ICPS, Oriol Bartomeus, ha valorat en roda de premsa per a la presentació del sondeig que això suposa un canvi "molt de fons" perquè implica que s'ha passat d'una crítica a la immigració de caràcter econòmic a una de caràcter cultural. "Això representa un canvi important a tenir en compte per als polítics i el seu discurs", ha advertit.  Amb tot, cal destacar que, en general, hi ha acceptació cap a la immigració, ja que un 59,7% es mostra d'acord, un 21,7% en contra i a un 15,6% li és igual. De la mateixa manera, augmenta el nombre dels catalans que veurien amb bons ulls que es construís una mesquita a prop de casa seva, 73,3% respecte el 56,8% del 2001; o el de ciutadans que acceptarien un veí immigrant, que augmenta fins al 95,7%, quan el 2001 era del 86,4%. 

 

Augmenta l'acceptació del feminisme i la llibertat sexual

 

L'enquesta també ha preguntat pels conceptes de feminisme i llibertat sexual, que avui tenen més acceptació que no fa pas fa 30 anys. Un 67% veu amb bons ulls el feminisme, quan el 1993 només ho feia el 54%; i un 74% es mostra favorable a la llibertat sexual, 4 punts més que el 1993, quan ho feia un 70%. Per altra banda, des del 2001 ha augmentat del 63% al 85% el percentatge de ciutadans que no consideren quelcom "greu" l'homosexualitat, però ha disminuït del 90% al 85% els que veuen com a "molt greu" la violència de gènere. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!