L'Audiència Provincial de Múrcia ha condemnat l'expresident del govern murcià Pedro Antonio Sánchez (PP) a tres anys de presó, una multa de 3.600 euros i 17 anys i 3 mesos d'inhabilitació especial per a càrrec o ocupació pública com a autor de dos delictes de prevaricació —el primer d'ells continuat en concurs amb un de falsedat—, en relació amb l'adjudicació a dit del projecte de l'auditori de Puerto Lumbreras quan era alcalde de la localitat. Igualment, ha condemnat com a cooperadors necessaris dels delictes l'exsecretària accidental de l'ajuntament, que ha quedat inhabilitada durant 15 anys i mig, i un arquitecte per 16 anys i 6 mesos, segons han informat fonts del Tribunal Superior de Justícia de la Regió de Múrcia (TSJMU) en un comunicat.

Concurs "totalment condicionat"

El tribunal considera provat que quan el popular Pedro Antonio Sánchez era alcalde de Puerto Lumbreras, sabia de l'existència de subvencions de corporacions locals per al desenvolupament de determinades edificacions culturals, va encarregar a l'arquitecte acusat, "verbalment i sense previ expedient de contractació" un projecte per sol·licitar tal ajuda. I, una vegada ja aconseguida l'ajuda, convocar el concurs de projectes, "totalment condicionat al fet que el guanyador fos l'arquitecte". En relació amb el segon delicte de prevaricació, la Sala constata que una vegada concedida la subvenció, quan l'arquitecte detecta "que hi havia inviabilitat tècnica i econòmica en l'execució del projecte" ho comunica a l'alcalde i juntament amb la funcionària municipal, "van convenir la confecció d'un projecte modificat que permetés justificar davant de la comunitat autònoma la inversió de la subvenció i impedir el reintegrament, encara que això suposés deixar l'obra inacabada."

Un Auditori amb "tal quantitat de defectes que era inviable"

Segons recull la sentència, l'encàrrec verbal es va completar amb la redacció per l'arquitecte acusat de l''Avantprojecte de Teatre Auditori' el juny de 2006 i el posterior 'Projecte Bàsic de Teatre Auditori' de novembre del mateix any, a construir en una parcel·la de la Ribera Sud-est de la Rambla de Nogalte, amb un pressupost d'execució de 6 milions. Procés en què cap altre no va poder participar i projectes que, segons els fets provats, no van tenir "entrada de registre a l'Ajuntament i tampoc no estaven visats pel Col·legi d'arquitectes". Davant de les queixes transmeses pel Col·legi Oficial d'Arquitectes de Múrcia que existia un projecte sense que hi hagués hagut concurs, "l'alcalde va procedir a tramitar un concurs de projectes per donar roba d'aparent legalitat als actes anteriorment executats", subratlla la resolució. La sentència recull que, després de l'adjudicació del contracte, l'arquitecte va presentar un Projecte d'Execució que respectava l'import econòmic de 6 milions, però que contenia més edificis, destacant que "tenia tal quantitat de defectes que era inviable finalitzar-lo amb el pressupost del qual es disposava". Amb tots els defectes referits, l'arquitecte "sabia que existia inviabilitat tècnica i econòmica" i, després de comunicar-lo a l'alcalde, els tres acusats "van convenir la confecció d'un projecte modificat que permetés justificar davant de la comunitat autònoma la inversió de la subvenció i impedir el reintegrament".