Un total de 255 personalitats, entre les quals exministres del PP i del PSOE, juristes, escriptors i periodistes com Juan Luis Cebrián, han signat un manifest contra les reformes del Codi Penal fetes pel govern espanyol, alertant que es tracta d'un "desafiament constitucional" i que la democràcia "mai és reversible". En l'escrit, assenyalen que la coalició de govern, amb el suport dels partits independentistes, "han afeblit el projecte històric del PSOE, compromès amb el compliment de la lletra i l'esperit de la Constitució de 1978". Les crítiques també han apuntat a la dreta espanyola, a la qual acusen de no tenir "energia, propostes ni discursos adequats per resoldre la situació actual". 

Entre els signants, hi ha ex alts càrrecs socialistes i populars com Soledad Becerril, Rafael Arias Salgado i José Luis Corcuera; escriptors i periodistes com Augusto Delkáder; i juristes com Clemente Auger o Elisa de la Nuez, els quals s'han sumat a una crida dirigida a socialistes "silents", al PP, però també a tota societat perquè reaccionin "cívicament" i evitin el "lliurament dels poders democràtics a pretesos líders i sistemes populistes". El manifest recull que les decisions del govern espanyol "coincideixen amb la pretensió del secessionisme basc i català de ruptura flagrant de la Constitució". "Si aquests propòsits prosperessin, estaríem a les portes d'un procés que acabaria destruint la nació política espanyola", adverteixen. Així mateix, també carreguen contra els socis de govern dels socialistes, Podemos, assenyalant que la formació, "fora de les vies constitucionals obligades, propugna instaurar un model plurinacional de tall confederal".

En contra dels indults

En l'escrit, asseguren que d'acord amb aquesta "lògica destructiva" estan tenint lloc propostes legislatives que propicien una "mutació que transgredeix la separació de poders, priva les Corts Generals de la seva primacia democràtica, desactiva atribucions essencials del Tribunal Constitucional i suprimeix majories qualificades i quòrums" al Consell General del Poder Judicial. En aquest sentit, asseguren que la reforma de l'Executiu trenca "el sistema de contrapesos irrenunciables que garanteixen l'autenticitat democràtica de la nostra Carta Magna".

Per exemplificar-ho, exposen la "impunitat atorgada, mitjançant lleis ad hoc" als presos polítics catalans, a qui en el manifest anomenen "responsables dels fets sediciosos a Catalunya els mesos de setembre i octubre del 2017". Segons argumenten, amb això es "desprotegeix penalment la integritat de la Constitució i atempta contra el principi de generalitat de les normes jurídiques". També citen els intents de reforma de les lleis orgàniques del Tribunal Constitucional i del Poder Judicial, mitjançant una proposició de llei que "eludeix els informes tècnics consultius, desapoderen de controls tecnicojurídics al sistema institucional i permeten a la majoria parlamentària afavorir un procés de demolició de la Constitució, així com del bloc de lleis orgàniques que la desenvolupen".

Els signants

Entre els 255 signants del manifest, hi ha destacats periodistes com Miguel Ángel Aguilar, Augusto Delkáder, Juan Luis Cebrián, Antonio Caño, Javier Ayuso o Agustín Valladolid; catedràtics com Luis Rodríguez Ramos; ambaixadors com Leopoldo Stampa, Carlos Bastarreche, Inocencio Arias i empresaris com Ramón Mendoza o Daniel de Busturia. També s'hi han adherit exministres del PSOE i del PP, entre els quals César Antonio Molina, José Luis Corcuera, José María Michavilla, Rafael Arias Salgado i José Luis Leal; escriptors com Fernando Savater, Félix de Azúa, Félix Ovejero i Andrés Trapiello; o l'expresident del CES Marcos Peña.

L'expresident de la CNMV Sebastián Abella o l'exdirector del CNI Jorge Dezcallar s'han sumat al manifest, així com l'expresident de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina, recentment expulsat del PSOE; l'exsecretari general del PSE Nicolás Redondo o Pedro Bofill, que va formar part de l'executiva del PSOE fins al 1989. L'eurodiputada de Ciutadans Maite Pagazaurtundúa, l'exdiputat al Parlament Europeu Francisco Insulsa Wagner o l'exministra de Cultura i defensora del poble, Soledad Becerril, també han signat en aquest escrit en contra de la reforma del Codi Penal.