El president del Parlament balear va protagonitzar aquest dimarts una lamentable escena a la cambra, quan va estripar una foto d'Aurora Picornell (afusellada pel franquisme) i va expulsar dues membres de la Mesa que tenien imatges de víctimes de la dictadura. Tot, durant el debat de presa en consideració de la proposició de llei de Vox per derogar la llei de memòria democràtica. L'endemà, el dirigent ultradretà ha aprofundit en la polèmica: aquestes són les 15 excuses de mal pagador de Gabriel Le Senne (Vox) per l'escàndol al Parlament balear.

Arran de la pressió social, política i mediàtica, el gabinet del president del Parlament ha emès aquest dimecres un comunicat amb quinze "precisions" sobre els fets —sense dimitir ni demanar disculpes per la seva actitud violenta amb dues diputades socialistes, Mercedes Garrido i Pilar Costa—. En resum, Le Senne ha argumentat que "tant el president com la resta de la Mesa han de mantenir-se neutrals en els debats" i que tant Garrido com Costa van "exhibir cartells clarament partidistes". Això sí, sembla que la neutralitat només s'aplica en determinats casos, ja que el dirigent ultradretà ha arribat a utilitzar el seu càrrec per carregar durament contra l'amnistia.

Le Senne justifica la violència contra Garrido

En aquesta línia, el president del Parlament ha assegurat que va intentar convèncer en privat les diputades socialistes, però que no van fer cas i va decidir "deixar passar la infracció". "Tanmateix, creixien les queixes per part de nombrosos diputats de diferents grups per la falta de respecte a la cambra i a la Mesa", ha afegit, motiu pel qual va amenaçar Garrido i Costa d'expulsar-les. "Expulsa'ns", haurien respost. Així doncs, Le Senne va procedir a expulsar-les per "la seva actitud rebel".

El pitjor de tot plegat és la interpretació que el dirigent ultradretà ha fet del Reglament, que diu que "el president adoptarà les mesures que consideri pertinents per fer efectiva l'expulsió". D'aquesta manera, Le Senne ha justificat l'ús de la violència contra Garrido, en lloc de recórrer als serveis de la cambra: "En negar-se la senyora Garrido a retirar el cartell i abandonar la sala, el president va tancar ell mateix l'ordinador de la senyora Garrido, per acabar amb la flagrant infracció. En tornar la senyora Garrido a obrir-lo, el president va intentar retirar el cartell. En cap cas va ser la seva intenció trencar-lo".

El president del Parlament balear es victimitza

Així doncs, la conclusió de Le Senne és que "no és possible censurar l'actuació del president" si abans no se censura l'actitud "provocadora" de la vicepresidenta i secretària segones del Parlament. És a dir, que la culpa és de les víctimes. Però la cosa no acaba aquí i el president ha denunciat una suposada "campanya d'assetjament, insults i amenaces que està patint a les xarxes socials". "Tot intent per menyscabar la neutralitat de les nostres institucions és un atac contra la democràcia i l'estat de dret", ha finalitzat el dirigent ultra, que ha insistit en el fet que la neutralitat només és aplicable quan a ell li convé: només la invoca amb les víctimes del franquisme i amb la defensa dels drets LGTBI, no pas a l'hora d'atacar una llei aprovada per una majoria en el Congrés dels Diputats.

Després de l'emissió del comunicat, Le Senne ha atès els micròfons de l'Informatiu Balear d'RTVE i ha assegurat que la desobediència de les diputades socialistes el va fer perdre els "estreps". Una altra vegada, les culpables són Garrido i Costa, no pas ell —la segona autoritat de les illes Balears.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!