El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha encoratjat els ciutadans a "omplir les urnes" el proper 14 de febrer, en resposta a "aquells que volen adulterar la voluntat democràtica". Cuixart ha alertat que "si renunciem a les urnes, correm el risc de perdre-ho tot", en una carta enviada als 182.000 socis de l'entitat. A parer de Cuixart estan en joc "els grans consensos de país, com el model d'escola catalana, la normalització del català o la cultura com a eina de cohesió social". Les eleccions també posen en joc, segons afirma, "la necessitat de bastir nous acords de país que responguin a l'interès de la ciutadania i no als poders de l'Estat".

Cuixart, que compleix nou anys de condemna per sedició pel procés sobiranista, ha demanat una majoria al Parlament i una Generalitat que "treballin decididament per assolir una República catalana lliure i justa". També ha recordat que els mateixos tribunals que van "perseguir" els ciutadans per votar l'1 d’octubre, ara "posen en risc la salut de la societat catalana imposant eleccions en plena tercera onada de la pandèmia". Tot i això ha reiterat que cal una mobilització "massiva" i ha demanat que "cap vot no es quedi a casa".

“La repressió busca dividir”

D'altra banda, el president d'Òmnium també ha alertat que "allò que busca la repressió és dividir", i ha urgit a tenir "sentit d'Estat" per "avançar en el procés d'alliberament nacional". Cuixart també ha subratllat que l'estat espanyol "continua sense defensar els interessos de Catalunya", tot recordant que hi ha 1.700.000 catalans "en risc d'exclusió" o un 38% d'atur juvenil. "Estem tips de tanta impunitat i corrupció borbònica, de tanta desinversió estructural de tants tribunals polítics com el TC, que suspèn les lleis catalanes d'accés a l'habitatge", ha reblat.

Cuixart ha fet aquesta crida a acudir a les urnes el proper 14 de febrer en un moment en què continua en dubte la possibilitat que les eleccions es puguin realitzar amb normalitat, ja que hi ha més de 20.000 al·legacions de membres de la mesa que volen evitar haver d’exercir de presidents o vocals per temor a encomanar-se de coronavirus, una situació que ha fet decidir la Junta Electoral que els membres suplents podran ser destinats en meses o fins i tot col·legis diferents dels que al principi els pertocava.