Correus ha rebut un total 270.392 sol·licituds de vot per correu per les eleccions catalanes del 14 de febrer, una xifra que ja suposa "un rècord" en un procés electoral a Espanya i que triplica les sol·licituds admeses a les eleccions catalanes de 2017. Segons ha informat la companyia en un comunicat aquest divendres, en concret, un total de 188.566 sol·licituds s'han presentat de forma presencial a la xarxa d'oficines postals, i 81.826 de manera telemàtica des de la web de Correus, mitjançant signatura electrònica.

La xifra encara no és definitiva i és que Correus pot admetre sol·licituds fins al dia 5 de febrer fins a les 2 del migdia. De fet, aquest migdia, el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, ha animat la ciutadania a votar per correu i ha ratificat les dades que ha donat la companyia.

Com votar per correu?

14 F Vot per correu (1)

Respecte al lliurament de la documentació del vot per correu a l'elector al seu domicili, el personal de Correus de comprovar la identitat del votant mitjançant el DNI, passaport o permís de conduir i anotarà el nombre de el document identificatiu "donant fe de la recepció dels sobres i paperetes, sense que sigui imprescindible que l'elector ferm el lliurament ". Els ciutadans hauran d'estar adequadament protegits amb mascareta i, si ho desitgen, tindran l'opció de lliurar a l'carter "els sobres electorals emplenats a canvi d'un justificant acreditatiu de l'dipòsit del seu vot, evitant-li així haver d'acudir posteriorment a una oficina de Correus" .

El sol·licitant té de termini fins divendres, 12 de febrer, per dipositar el sobre amb el seu vot en qualsevol dels punts d'admissió amb què compta Correus a tot Espanya, en el seu horari habitual i, com a màxim fins a les 2 del migdia. 

Incertesa per les meses

La crisi sanitària pel coronavirus també ha generat molta incertesa pel que fa a la constitució de les meses el dia de les eleccions, ja que molts escollits han presentat al·legacions per no anar-hi. Davant l'allau de recursos, la Junta Electoral ha anunciat avui que els suplents i segons suplents de les meses electorals cobriran les baixes de les meses que no es puguin constituir el 14 de febrer. Encara que siguin suplents d'un altre col·legi electoral o fins i tot d'un altre municipi. És la solució i l'ordre que acaba de fer pública la Junta Electoral de Barcelona i que s'aplicarà a tots els col·legis electorals de la zona.

Imatge principal: Una cartera de Correus de Barcelona / ACN