Com a cap de l'oposició, l'agenda de Salvador Illa està absolutament atapeïda. Reunions de partit, trobades amb la resta de formacions, actes públics... sempre hi ha quelcom a fer. En els darrers dies, per exemple, el líder del socialisme català ha participat en una convenció política del PSC de Barcelona juntament amb el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni; ha conversat amb el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, sobre els Jocs d'Hivern; s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la resta de grups parlamentaris per tractar les mesures davant la crisi generada per la guerra a Ucraïna; i ha participat en un acte de partit amb l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, i la presidenta del grup S&D al Parlament Europeu, Iratxe García, sobre el conflicte a l'est del continent. A tot plegat cal sumar-hi les llargues sessions del ple del Parlament, que cada dues setmanes destorben l'agenda dels polítics catalans.

Un calendari tan dens dona poques hores per al descans i l'oci, però Salvador Illa encara estreny més aquest horari limitat amb una afició que ell i el partit mantenen d'incògnit: el primer secretari socialista té una dèria per recórrer tot Catalunya. Les dades ho constaten. Des de les darreres eleccions al Parlament, el 14 de febrer de l'any passat, Illa ha visitat un total de 93 indrets del territori català a 26 comarques de les quatre demarcacions provincials. Són gairebé un centenar de periples en poc més d'un any. I això sense comptar la vintena de viatges que, durant el mateix període, ha sumat arreu de l'Estat espanyol, a més d'una publicitada visita a Bèlgica per reunir-se amb diferents contactes d'escala europea.

10.000 quilòmetres en furgoneta sense fer soroll

En aquest període, el líder socialista ja suma més de 10.000 quilòmetres a les carreteres catalanes. No és d'estranyar, doncs, que entre els assessors i companys de partit es faci broma dient que la furgoneta és el seu segon despatx. Però Illa no aprofita aquests recorreguts per a fer-ne propaganda. De fet, la majoria d'aquestes visites les realitza sense fer soroll: no convoca els mitjans per fer rodes de premsa, no les anuncia amb opulència a les xarxes socials, no ho crida als quatre vents; ho fa perquè vol parlar i escoltar els veïns de tots els indrets del país. "És tot idea seva, ell és així i va amb aquest tarannà", asseguren fonts del partit.

photo5915663696544250306

Salvador Illa conversa amb una dona aquest dimarts a Sant Adrià del Besòs

Més enllà de l'Àrea Metropolitana

En els darrers mesos, doncs, s'ha reunit amb l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz, per visitar instal·lacions socioculturals i esportives del municipi; la de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, per celebrar una promoció d'habitatges per a majors de 65 anys a la ciutat; o la de Sant Adrià del Besòs, Filo Cañete, per recórrer alguns dels barris més desafavorits i conversar amb els residents. Però no només va a municipis de l'Àrea Metropolitana on governa còmodament el PSC, sinó que també va a territori hostil.

Un exemple clar és el de Vic, on va acudir a principis de febrer. Aquí, dels 21 regidors que té la ciutat, només un és vermell socialista (de fet, els 20 restants es reparteixen entre les tres principals formacions independentistes). O a Mollerussa, on va aprofitar per visitar la Fira de la maquinària agrícola, i on l'independentisme va aconseguir el 75% dels vots a les darreres eleccions a la població. Però la mostra més evident és la de Banyoles, on els socialistes van celebrar aquest febrer el primer aniversari de la seva victòria a les eleccions al Parlament. En una intervenció, Salvador Illa va justificar la tria de l'indret així: "Banyoles és una ciutat molt important en el context català i on els resultats de la meva candidatura el 14-F tenen molt recorregut de millora. Hem volgut ser aquí per demostrar que el nostre projecte polític es vol adreçar a tot Catalunya, amb independència del que la ciutadania escollís fa un any". El PSC va obtenir només un 8% dels vots en aquells comicis.

A un any de les eleccions municipals

Amb tot plegat, és impossible obviar que dintre de poc més d'un any tindran lloc els pròxims comicis municipals a Espanya. En aquest marc, pot semblar senzill llegir les visites d'Illa des d'una perspectiva electoralista i interessada per rascar quatre vots, però no és així. "No ho fa per les eleccions, no té aquesta inquietud ara mateix. Altres partits ja estan pensant en les llistes, però pel Salvador encara queda molt per això", afirmen les mateixes fonts socialistes. Sembla força evident que és així: el líder del PSC no busca fer-se propaganda a si mateix, sinó que està realment interessat a acostar-se als catalans, preocupat pels seus problemes i atent a les seves reivindicacions.

Prova de què la seva estratègia s'agraeix és la resposta que rep dels mateixos veïns, que, en la seva majoria, es mostren oberts a conversar amb ell. "Nota en la societat una necessitat d'empenta. Sempre diu que la gent té ganes de tirar endavant, però que el Govern actua com una camisa de força". No pot sorprendre, tampoc, que el primer secretari del PSC aprofiti aquestes visites per erigir-se en una opció a considerar enfront l'executiu independentista d'ERC i Junts que considera incapaç de respondre al repte actual. "Davant d'això, ell ofereix una alternativa que escolta la gent, explica propostes i recull peticions de tot arreu". Caldrà veure si aquesta acaba sent també una alternativa d'èxit.