Els consumidors valencians ja poden disposar de la ValenciApp, una aplicació per a telèfons mòbils que té per objectiu millorar la situació del valencià en el sector dels serveis i el consum. Amb l’aplicació, gratuïta i disponible per als sistemes operatius Android i iOs, la ciutadania podrà valorar l’atenció oral, escrita i virtual del valencià en els establiments.

“Volem ajudar de forma positiva a normalitzar l’ús de la nostra llengua i felicitar les bones pràctiques  lingüístiques dels comerços”. Són paraules de Manuel Carceller, delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, “amb la ValenciApp, els usuaris poden valorar i comentar l’ús que es fa de la llengua en més d’1.500.000 establiments geolocalitzats per l’aplicació a través de Google Maps.

“El funcionament és senzill i intuïtiu” ha explicat en la presentació Neus Mestres directora de la plataforma, “l’usuari pot conèixer quins comerços realitzen la seua activitat diària i professional en valencià i  pot valorar, amb un rang de cinc opcions, l’ús de la nostra llengua  a més de compartir a les xarxes socials la seua experiència”. La Plataforma per la Llengua tramitarà uns adhesius de reconeixement lingüístic als establiments  que acumulen millors valoracions, ajudant a premiar la seua tasca en defensa del valencià al comerç.

50.000 descàrregues arreu del territori lingüístic

Aquesta aplicació, que valora la responsabilitat lingüística de tot tipus d’establiment, també existeix amb el format de CatalApp a la resta de territoris del domini lingüístic on ja sumen 50.000 descàrregues. Al País Valencià, s’han valorat uns 2000 establiments, que compten amb 4500 valoracions, el 70% de les quals son positives. El darrer estudi fet per la Generalitat Valenciana respecte del coneixement i ús social del valencià assenyalava que un 85% dels valencians són favorables a fer un major ús del valencià encara que els resultats de la mateixa enquesta, feta l’any 2015, assenyalava que un 49% de la població del País Valencià no és capaç de parlar bé en valencià i un 27,6 no l’entén. Els percentatges encara són més alts en el cas d’escriure i llegir: el 6 de la població valenciana no és capaç d’escriure en valencià i el 47% tampoc no sap llegir-ho.