L’ús i normalització del valencià continua obrint polèmiques al País Valencià tot i que la Llei d’Ús i Ensenyament fou aprovada per Les Corts Valencianes fa 35 anys. Castelló es ara el centre d’una polèmica que protagonitzen els partits polítics fent servir com a excusa les recomanacions per a la normalització dels cognoms en valencià i la retolació dels senyals de trànsit.

Des de fa un any els ajuntaments de Castelló, Benicàssim i altres, en col·laboració amb el Departament de Salut, estan desenvolupant  la campanya ‘Benvinguts a Casa!’. Es tracta d'una iniciativa de la Regidoria de Normalització, a través de l’Agència de Promoció del Valencià (Aviva), que té com a finalitat convidar als pares a normalitzar l'ús del valencià a l'hora de posar-li el nom o començar a parlar i relacionar-se amb el nounat. A més, amb aquesta campanya també es realitza difusió del lèxic relacionat amb els bebès i es dóna a conèixer la tasca dels serveis lingüístics municipals com a serveis d'assessorament i informació sobre els tràmits que cal fer per a traduir el nom propi al valencià. Aquesta iniciativa es manté als ajuntaments on governen PSPV i Compromís.  Perduda la batalla als consistoris, PP i Cuidadanos han traslladat la discussió al ple de la Diputació, on son majoria, i han aconseguit  que la Corporació Provincial insti a la Generalitat a modificar la carta que reben les famílies per a “no envair la llibertat de les famílies”.

Per a la portaveu de Ciudadanos “el pacte del Botànic” en referència a PSPV, Compromís i Podem,"vol acabar amb el bilingüisme en la Comunitat Valenciana i consideren el seu partit l’únic dic de contenció davant el nacionalisme”. El PP, per l seua part ,ha dit “ no hem d’obrir una guerra lingüística en un territori bilingüe però, les administracions públiques estan per a promoure l’ús del valencià i no per a imposar postures”.

Senyals de trànsit bilingües

Amb una polèmica encara no tancada, ja s’ha obert un altra. El Ple de l’Ajuntament de Castelló de La Plana haurà de debatre la moció presentada pel grup municipal de Ciudadanos en que demana “actualitzar tota la senyalització de trànsit incloent-hi el castellà per a complir la legislació” Segons la formació taronja, l'Ajuntament incompleix la llei "en existir senyalització únicament en valencià" i indiquen que "els veïns que reclamen la nul·litat de les seues multes guanyarien sense cap problema el recurs si al·legaren que s'incompleix la legislació vigent en la matèria". Així, fan referència no explícita al cas ocorregut a la població de  Bellreguard, en la comarca de la Safor, on un conductor denunciat per aparcar on no es podia i va recórrer la multa perquè el senyal només estava retolat en  valencià. A més, va presentar una queixa a la Delegació del Govern i al Síndic de Greuges. L'Ajuntament de Bellreguard va rebre el 31 de gener un escrit  de la Delegació del Govern perquè canviara els rètols dels senyals de trànsit i que també apareguera en castellà.

En la moció presentada a Castelló de la Plana, Ciutadans posa com a exemples els municipis d'Esplugues, L'Hospitalet i Lleida perquè "han aprovat aquest últim any instal·lar nous senyals de trànsit en castellà i en català" i assegura que, si no estan en castellà, "es produeix una situació d'indefensió". Per tot això, proposen instar l'òrgan municipal competent a fer un inventari de quants són els senyals redactats exclusivament en valencià així com instar l'òrgan municipal competent a "ajustar la senyalització de trànsit a la legislació vigent.