L‘inici del curs escolar i la gota freda marquen l’agenda dels valencians el primers dies de cada mes de setembre. Després, a l’imaginari social, hi està el Debat de Política General que cada any es celebra a Les Corts Valencianes amb una primera exposició del President de la Generalitat que és respost pels Síndics del diferents grups parlamentaris i que finalitza dos dies després amb la votació de les propostes de resolució. El calendari s’està complint fil per randa: entre divendres dia 7 i dilluns 10, han començat les classes els quasi 800.000 alumnes escolaritzats a tot el territori valencià i, durant el mateixos dies, la gota freda s’ha fet notar per tot el país.  

corts valencianes

Demà dimarts, dia 11, els 99 diputats de Les Corts es tancaran al Palau dels Borja de la ciutat  de València per tal de confrontar el seu diagnòstic de l’estat del País Valencià. Enguany, fa 33 anys que el president Joan Lerma protagonitzà el primer debat de política general que ha tingut continuïtat, des del 1984 fins ara. L’interès per part de la ciutadania ha estat sempre nul; i durant anys li ha prestat més atenció al premi que amagava la ”paella russa” de Show televisiu de Joan Monleón, a l’extinta Canal 9, que allò que els seus representants polítics pogueren estar debatent i poques vegades acordant. 

Un debat de lloances i retrets

No obstant això, i fidels a la tradició parlamentària, arriba el debat. Enguany, tres anys després d'assolir el càrrec de President de la Generalitat, Ximo Puig “ha dit que constatarà a les Corts el canvi de paradigma "que s'ha produït al País Valencià, amb la consolidació de la "reparació de drets, una reconstrucció de la economia valenciana i un nou renaixement que marca l'origen d'un moment determinant" El cap del Consell parlarà també del que considera “nou paper dels valencians a Espanya, Europa i el món”, puix diu que vivim “un moment de canvi d'època"

consell de la generalitat valenciana

Després del discurs del president del Consell serà el torn de l’oposició, PP i Ciutadans, que s’ocuparan de desmentir tot allò que haja pogut dir Puig i així fer valdre la seu tasca de destrucció i proposar-se com alternativa de govern. Per part dels socis dels PSPV, Compromís i Podem, escoltarem paraules d’auto felicitació per les fites aconseguides “treballar pel rescat de les persones”, així com “mostres de lleialtat indestructible” entre els membres del Pacte del Botànic encara que, a vegades, amb aquestes “ mostres de lleialtat” evidencien un barrejat de convivència i conveniència.

Dia mundial de la Paella

El Debat de Política General donarà de si el que done, i els mitjans de comunicació així ho reflectiran. Però enguany, s’ha introduït al costumari valencià del mes de setembre una nova data que serà, aquesta sí, aclaparadora en audiència i també en hores de debat com el de política general; em refereixo a la celebració del Dia Mundial de la Paella el pròxim 20 de setembre. El Consell de la Generalitat ha aprovat una declaració institucional “amb l’objectiu d’ennoblir aquest art culinari i posar en valor el territori en el que es va originar i per a que el focus culinari de tot el món es situï damunt d’aquest plat”

El Dia Mundial de la Paella, serà l’acte principal d’una agenda d’activitats que s’estendrà durant tor el mes de setembre aglutinant el Concurs Internacional de Paelles de Sueca, les Jornades d’arròs MadeinCV a València o la Festa de la Sega del Arròs al Parc Natural de L’Albufera.

Paella valenciana

Però en allò que no han reparat les autoritats valencianes és que, al igual que passarà al Debat de Política General a Les Corts, no hi ha dos valencians que coincideixen en la manera de com fer una paella. La discussió a Les Corts Valencianes, encapçalada per PP i Ciutadans, de que Catalunya ens vol envair, serà peccata minuta quan uns i altres dels participants en les accions programades per celebrar aquest esdeveniment culinari obrin la discussió de que l’èxit de la paella valenciana està en l’aigua i el safrà i si porta baquetes o no. Així doncs, la brega, en aquest cas, també està garantida.

Fa quasi 30 anys que Joan Monleón arrasava en audiència amb la seua “paella russa”, de color groc i no daurada, i era rebutjat per molts pseudoexperts en comunicació que ara han descobert la televisió i la seua capacitat articuladora. Quan es permet que la llengua i la cultura circulen, a tots assoleix i beneficia. Esperem que tots dos debats siguin constructius.