Jorge Rodríguez ha dimitit del seu càrrec com a president de la Diputació de València i delegarà l'alcaldia d'Ontinyent després de figurar com a investigat per prevaricació i malversació dins del marc de l'Operació Alqueria que es va produir la setmana passada.

"Hem pogut ficar la pota, hem pogut ser confiats, però ni jo ni ningú del meu equip o de la Diputació hem posat la mà a la caixa. No som lladres". Així s'ha expressat Rodríguez en una breu al·locució als mitjans de comunicació, sense preguntes i ha afegit que la seva continuïtat no ajuda al canvi de percepció que necessita la Diputació de València.

Aquesta decisió es produeix després d'unes intenses negociacions entre el secretari general del PSPV i president de la Generalitat, Ximo Puig, i el mateix Rodríguez, qui ha acceptat dimitir del seu càrrec en la Diputació pel fort desgast polític i personal que hagués suposat per a ell mateix, per a Ximo Puig i per al partit aferrar-se al càrrec provincial.

Però la dimissió de Rodríguez no resol la bretxa oberta tant en el socialisme valencià com davant de la direcció del partit a nivell estatal. El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, va dir que "Rodríguez es tenia per apartar". I de fet, li han suspès de militància. I Ximo Puig, secretari general del partit, ha proposat Antonio Gaspar com a candidat a la presidència de la Diputació.

Però, en els últims dies, hi ha hagut molts moviments entre les agrupacions comarcals dels socialistes valencians mostrant el seu suport al ja dimitit president de la Diputació. Els primers han estat els més propers, els socialistes d'Ontinyent i de la Vall d'Albaida, que mostren el seu "suport total, absolut i incondicional", i se n'hi han sumat d'altres com els de la Costera-la Canal, la Ribera Alta i la Ribera Baixa o la Fossa de Bunyol.

Aquest senyal mostra que, malgrat la suspensió de la militància que ha decidit la direcció del partit, la seva influència interna no es diluirà amb tanta facilitat, almenys mentre la justícia no dicti sentència.

"Ordres interessades"

Jorge Rodríguez té, a més, en el seu entorn, persones que estan caldejant l'ambient. Entre els seus més fidels està qui va ser la seva mà dreta tant en la presidència de la Diputació com a l'alcaldia d'Ontinyent, Ricard Gallego, que a través de diversos missatges en xarxes socials ha volgut defensar la innocència dels detinguts: "Els enemics del projecte de Jorge Rodríguez són molt poderosos i ens volen llançar". Hi ha hagut ordres interessades" i que un policia li va dir que "la cosa havia d'accelerar-se". Gallego abunda en els seus comentaris afegint que els agents van arribar a dir: "Fotre, noi, els del teu partit han tardat a carregar-se al teu president".

Davant d'això assegura que "em vaig quedar en blanc, perquè nosaltres no teníem cap informació de res, estàvem incomunicats, li vaig respondre que, en tot cas, si no haguessin muntat aquest escàndol igual el partit no s'hagués precipitat".

En l'encreuament de declaracions cal assenyalar la del vicesecretari general del PSPV, Manolo Mata, que ha recordat que la situació de Jorge Rodríguez, per l'executiva federal del PSPV no ha canviat: "Està suspès de militància per acord de l'executiva nacional i provincial i s'ha designat el seu successor en la Diputació", Toni Gaspar.

Hi ha una realitat, ha dit Mata, s'ha produït "una detenció desproporcionada" i això ha obligat a prendre "decisions dolorosíssimes" perquè Jorge Rodríguez "marxi de la Diputació" i "es dediqui a preparar la seva defensa jurídica".

El jutge manté el secret de les actuacions en l'operació Alqueria per presumpta prevaricació malversació en la contractació a dits d'alts directius en l'empresa pública Divalterra, dependent de la Diputació de València.

Rodríguez i els altres cinc polítics del PSPV i Compromís estan en llibertat amb càrrecs. En vista de les nombroses reaccions que ha produït aquest nou cas judicial, que afecta una institució pública valenciana, tot fa preveure, que l'estiu serà propici per incendiar les relacions internes entre els socialistes valencians i que aquest incendi assolirà a les relacions amb els dirigents estatals ubicats al carrer Ferraz de Madrid.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat