Els presidents Pedro Sánchez i Ximo Puig es veuen a València hui 9 d’Octubre, diada nacional del País Valencià, i Sant Donís patró dels enamorats. La trobada respon a la invitació feta pel president de la Generalitat el passat dimecres quan els dos es reuniren al Palau de la Moncloa per tractar temes de “l’agenda valenciana” i que encapçala fonamentalment  l’infrafinançament  del País Valencià, reconegut i no resolt, pel govern de l’Estat. Pedro Sánchez estarà present a l’acte institucional d’entrega de les altes distincions de la Generalitat al dispositiu organitzat quan l’arribada de l’Aquarius i a l’exministra de cultura, Carmen Alborch.

Es costum, el dia de Sant Donís “La Mocadorà”, on el nuvi o marit regala a la seua parella un mocador de seda amb piuletes i tronadors de massapà. Poc més  es coneix de l’agenda pública o privada que desenvoluparan Sánchez i Puig i si haurà algun tipus de present, no obstant això,  els més optimistes confien que tots dos presidents tinguen temps per parlar de nou dels diners que la Generalitat Valenciana reclama per fer front les seues despeses estructurals, com ara, les ajudes a la dependència i les infraestructures.

“La Suècia del Mediterrani”

La trobada és propicia i ve al pèl per les declaracions fetes dijous per la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui ha denunciat aquest "l'infrafinançament" del conjunt de les comunitats autònomes que, a més, es troba "descompassat", atès que hi ha una diferència de 800 euros per habitant entre la regió millor finançada (Cantàbria) i la pitjor tractada (el País Valencià). Montero considera, esta, una circumstància "del tot inexplicable. Cal corregir-ho i corregir la borsa global que es reparteixen les comunitats autònomes, que han de tindre una major participació en la recaptació tributària que realitza l'Estat"

Si es corregira aquesta desigualtat, La Generalitat Valenciana disposaria de 4000 milions d’euros més a l’any i podria, plantejar-se, o no, perseguir el somni manifestat per la vicepresidenta Oltra de “fer del País València la Suècia del Mediterrani”.

 Encara que Sant Vicent Ferrer és l’únic valencià al que l’Església catòlica  li han reconegut miracles,  més d’ un agnòstic es convertiria si Sant Donís obrés el del finançament.

Processó cívica i amenaça feixista

blaveros

El dia, a més, tindrà altres dos cites assenyalades a la ciutat de València: pel matí, la processó cívica de la Senyera pels carrers de la ciutat fins l’estàtua de Jaume I on es farà un ofrena florar. Aquest acte és, des de fa anys, un focus de tensió on la ultradreta i el valencianisme regionalista de dretes aprofita per descarregar les seues ires contra les autoritats democràtiques als que fan responsables d’una irreal “catalanització” global de les institucions valencianes.

Per la vesprada coincidiran sis concentracions i manifestacions de tot tipus i ideologia. En els darrers anys, la ultradreta local ha protagonitzat nombrosos incidents i agressions contra els participants de la manifestació que convoca la Comissió Cívica 9 d’Octubre, en la que participen entitats culturals, partits polítics d’esquerra i de la que s’ha exclòs el sindicat UGT i el PSPV per fugir de qualsevol clam independentista que algú puga expressar i no topar-se a més amb els feixistes. 

El delgat del govern espanyol, Juan Carlos Fulgencio, ha dit que “ hi haurà un dispositiu policial més que suficient per tal de garantir la seguretat i que, si en qualsevol moment alguna persona o grup tracta de fer la festa pel seu compte, tindrà una resposta policial”