La Plataforma per la Llengua del País Valencià recull en el seu darrer informe anual de Drets Lingüístics un dels casos més sonats de discriminació lingüística. Un grup de policies locals de Petrer (Vinalopó Mitjà, Alacant), va irrompre en la celebració d'un casament i va amenaçar de portar el nuvi a la caserna si no es dirigia als agents en castellàElNacional.cat ha pogut parlar amb l'ONG del català, que ha facilitat més detalls sobre l'incident. Aquesta només és una de les 126 queixes per discriminació lingüística presentades a la Plataforma enguany, tot i que el cas reflecteix el fet que la gran majoria d'aquestes vulneracions es produeixen per part de l'administració pública i els seus representats, com són els agents dels cossos de seguretat.

Discriminació lingüística en un casament de Petrer

Segons la informació de la Plataforma per la Llengua del País Valencià, l'incident va tenir lloc després de la cerimònia del casament, quan els convidats es van dirigir a un dels casals de Petrer que havien llogat per celebrar-hi la festa. La Policia Local del municipi es va desplaçar fins allà per atendre les queixes per excés de soroll que els havien arribat de les celebracions, i van demanar pel responsable. El nuvi es va dirigir als agents en valencià, però va topar amb l'actitud de menyspreu dels policies, que el van amenaçar de portar-lo a la caserna si no els parlava en castellà mentre li expedien la multa pel soroll. Segons l'ONG del català, els agents van proferir comentaris en la línia d'"estem a Espanya, parla'm castellà" a l'afectat. Finalment, però, el nuvi va decidir no anar més enllà de presentar la queixa a la Plataforma.

126 casos de discriminació al País Valencià el 2022

L'informe d'enguany inclou 126 denúncies de discriminació lingüística només al País Valencià. Segons les dades d'Escola Valenciana, una de les organitzacions que ha col·laborat amb l'elaboració de l'informe, enguany han augmentat les queixes presentades en un 20%. A parer seu, una de les explicacions és que "la gent està perdent la por a denunciar quan pateix una vulneració lingüística". En aquest sentit i amb relació al cas descrit, lamenten que un 75% de les queixes són en l'àmbit de la mateixa l'administració pública a totes les escales. D'aquestes, la meitat es produeixen en l'àmbit sanitari. Els punts més calents són la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament d’Alacant i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.