L'excoordinadora general d'Esquerra Unida (EUPV) Glòria Marcos ha presentat aquest dimecres la baixa de la formació després de 32 anys de militància perquè no comparteix el model "centralitzador, jacobí i vertical" que ha implantat la nova direcció de Izquierda Unida (IU), que, a més, "ha diluït" la formació en Podemos. Marcos ha lamentat que "el projecte d'Esquerra Unida i d'Izquierda Unida ha canviat" i que ja no se sent representada per la nova direcció ni per les seues pràctiques polítiques.

En declaracions als mitjans de comunicació després de presentar a la seu d'EUPV la petició de baixa, Marcos ha explicat visiblement emocionada, entre llàgrimes, els motius que l'han portada a presentar la baixa de militància en una roda de premsa que finalment ha pogut fer dreta a la seu del partit, ja que fins mitja hora abans de la convocatòria li ho havien prohibit.

Projecte recentralitzador

Marcos ha indicat que li és "insuportable" seguir en un projecte que s'ha tornat "absolutament recentralitzador" i "piramidal", que pren les decisions "des de dalt" i que farà desaparèixer la sobirania de les seues federacions. "Cada vegada hi ha més coses que no compartisc i entenc que aquest projecte no em representa", ha dit qui va ser coordinadora d'EUPV entre els anys 2003 i 2009. Marcos ha alertat que en l'assemblea d'IU del passat 14 juliol es van modificar els estatuts i, per tant, el model organitzatiu del partit, la qual cosa suposa la "dissolució i la progressiva pèrdua d'identitat" d'IU i EUPV, que es "dilueix" en una estructura sense control polític intern ni democràcia participativa.

Estuctura jacobina i centralista

Segons ha dit, estos canvis van ser aprovats només pel "16% dels afiliats" i impliquen, per exemple, que els espais de reflexió i proposta política se substituisquen per "xarxes d'activistes" que funcionaran en xarxes socials. També es creen "bancs d'iniciatives municipals" per a tot el territori sense tindre en compte les necessitats de cadascun.

Per Marcos, amb la nova estructura "jacobina" i "centralista" es prendran decisions com ara les propostes que es presenten als ajuntaments o com es fan les confluències, d'una manera "allunyada" dels territoris i sense tindre en compte les peculiaritats. Com a exemple, ha indicat que IU promou la confluència amb Equo i Podemos, una cosa "impossible" al País Valencià, on Equo és dins de Compromís. També ha acusat la direcció federal de defensar un model d'integració i no de confluència, que farà que IU acabe diluïda i arrossegada per dinàmiques "cesaristes i plebiscitàries".

L'excoordinadora d'EUPV ha denunciat que es nega una estructura interna de tipus federal i s'està aplicant un full de ruta que "es complirà tant sí com no" i ha lamentat que al País Valencià la nova direcció de Rosa Pérez Garijo, que apareix en aquesta fotografía, aplica les mateixes "propostes i comportaments" que l'equip d'Alberto Garzón.

rosa perez EUPV1

En aquest punt, ha acusat la nova coordinadora d'EUPV de "deixar al carrer" una treballadora de la Diputació de València que està de baixa laboral per malaltia, amb "l'excusa" que el canvi de president de la corporació ha comportat el cessament dels assessors i no es pot nomenar una persona de baixa.

Marcos ha explicat que aquest ha sigut el detonant per a demanar la baixa com a militant, perquè és una cosa "totalment inadmissible i intolerable" en una formació d'esquerres. A més, ha acusat la coordinadora d'incomplir un acord del consell de política nacional en aquesta matèria i ha retret a Comissions Obreres que "mire cap a un altre costat".

Marcos, de 68 anys, ha afirmat que està "trista i dolguda", però que, per coherència amb el que ha defensat sempre, ha de deixar el partit. A més, ha precisat que ha esperat a acabar el mandat com a consellera del Consell Valencià de Cultura perquè anar-se'n abans hauria sigut "quasi transfuguisme". 

Finalment, ha dit que és una "dona política" i que, per tant, seguirà treballant en àmbits socials i ciutadans, com ara Acció Cultural, la societat El Micalet o el moviment feminista.