L’economia valenciana s’alenteix per la desacceleració global i també per la situació política a Catalunya segons els responsables d'Anàlisi Macroeconòmica de BBVA Research. Tot i que preveuen que, enguany, el PIB del País Valencià tinga un creixement del 2,7%, durant el 2019 nom és ho farà un 2,3%.

El creixent proteccionisme, la pujada del preu del petroli, la desacceleració de la Eurozona, la incertesa política a Espanya i els dubtes respecte dels los pressupostos de l’Estat per a 2019 exerceixen  una pressió a la baixa respecte del creixement valencià, encara que el responsable de l’informe, Rafael Doménech, assenyala altres factors propis del País Valencià, com ara, l’impacte en les exportacions, singularment en el sector de l’automòbil i a causa del Brexit, y l’esgotament al alça dels nivells històrics del turisme.

L’atur es rebaixarà fins el 12,6% en 2019

Els autors de l’estudi econòmic del BBVA parlen de la "incertesa" per la situació a Catalunya, que, segons han precisat, té un impacte negatiu acumulat al País Valencià que li fa caure tres dècimes el seu creixement del PIB. En lloc de tancar l'any  2018 amb un increment del PIB del 2,7% podria tancar-lo amb un 3%, si la situació en Catalunya fóra diferent, segons han explicat.

 L’informe assenyala que si es compleix l'escenari plantejat per a l'economia valenciana i es manté el creixement, podria completar sis anys amb un creixement anual mitjà del 2,8%, cinc dècimes per damunt del creixement mitjà des de 1981. En aquest context, entre el final de 2017 i el de 2019 s'espera que es puguen crear uns 110.000 llocs de treball i reduir la taxa d'atur fins al 12,6%

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat