L'assignatura de religió s'haurà d'ofertar com a optativa en segon de Batxillerat en els centres educatius valencians. Així ho han decidit els magistrats de la secció quarta del Tribunal Superior de Justícia valencià, els mateixos que fa una setmana van tombar el decret d'ús del valencià en l'administració pública i abans l'ensenyament plurilingüe.

La resolució es deriva d'un recurs contenciós-administratiu interposat contra el decret de Batxillerat de la Generalitat Valenciana per l'Associació Professional de Professors de Religió de Centres Estatals (Aprece).

El compliment de la mesura cautelar implica paralitzar el decret de Batxillerat del Consell del passat 27 d'abril i tornar a l'anterior decret d'organització d'aquesta etapa postobligatòria de juny de 2015, que adaptava el Batxillerat en territori valencià a la Llei Orgànica de Millora de l'Educació (Lomce). La consellería d'Educació, llavors governada pel PP, tampoc no va incorporar la religió.

L'oferta educativa depèn dels governs autonòmics

La decisió dels magistrats del TSJ aboca a una situació complicada ja que ordena impartir Religió en 2n de Batxillerat "mantenint el sistema anterior", quan mai al País Valencià no s'ha ofertat Religió en l'esmentat curs. Per aquesta raó, la Consellería d'Educació ja ha anunciat que sol·licitarà un aclariment al tribunal sobre aquesta qüestió i que recorreran la resolució.

MANIFESTACIO LOMQE VALÈNCIA

La Lomce deixa en mans de les autonomies la regulació i la programació de l'oferta educativa de les optatives específiques de 2n de Batxillerat. Contempla fins a 15 matèries a ofertar, entre les quals els alumnes han de triar un mínim de dos i un màxim de tres. Entre aquestes 15 assignatures, la Lomce inclou Religió, però ni l'anterior govern del PP, ni l'actual, PSPV-Compromís amb el suport de Podem, no van incorporar en adaptar la normativa autonòmica al nou marc de la llei orgànica.

El tribunal valencià ha seguit la doctrina del Tribunal Suprem, que, el mes de març, va emetre dues sentències en les quals obligava la Junta d'Extremadura a ofertar Religió en 2n de Batxillerat pels acords firmats el 1979 entre Espanya i la Santa Seu: "la religió té reconeguda la seva obligatòria oferta en tots els nivells de l'educació, si bé la seva elecció és voluntària per als alumnes."

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat