Josep Lluis Albinyana, president del primer Consell preautonòmic valencià fa 40 anys, no recollirà el premi Francesc Vinatea atorgat per Les Corts Valencianes a tots els integrants d'aquella institució que va ser el resultat de l'acord de l'Assemblea de Parlamentaris del País Valencià amb el Govern espanyol, presidit per Adolfo Suárez el 1978.

El motiu del rebuig d'Albinyana és l'actitud de l'actual govern valencià en el Procés català. "El premi és per al Consell Preautonòmic i no personal", ha declarat a El Nacional, "però no aniré a recollir el guardó per la falta de solidaritat demostrada fins ara per les Institucions Valencianes, Les Corts i la Generalitat, amb la repressió que pateixen les institucions catalanes i l'empresonament de polítics". El que va ser primer president del Consell, mai no ha negat la seva simpatia pel que ell ha anomenat "la qüestió catalana". "Estic molt content per les seves característiques de mobilització, de lideratge i de pau.", declarava en una entrevista recent. Albinyana, exmilitant socialista i jutge jubilat, també ha mostrat en repetides ocasions "el seu avorriment de la política valenciana i de la seva equidistància. Fart de tants conceptes que encara no s'han encarat i que són com una espècie d'assignatura pendent de la qual encara no ens hem matriculat".

Amparo Sánchez, premi Guillem Agulló

El 25 d'abril, Les Corts Valencianes celebren el seu dia institucional coincidint amb la mateixa data de 1707 en la qual el Regne de València va perdre Els Furs. El segon dels reconeixements que atorguen Les Corts, és el premi Guillem Agulló. El ple reconeixerà Amparo Sánchez pels seus «mèrits destacats en defensa de les persones i col·lectius discriminats per les seves creences religioses i contra els delictes d'odi».

Amparo Sánchez Rosell, és llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials. Ha participat en nombrosos moviments socials pels drets humans. Es va convertir a l'Islam i ha treballat durant dècades per divulgar el patrimoni islàmic valencià, material i immaterial i una posada en valor del diàleg i el paper de la dona en la societat. El seu treball ha estat reconegut amb distincions com el Premi Valencià a la Solidaritat i el Voluntariat, el diploma d'Ambaixadora de la Pau atorgat per la Federació Internacional Interreligiosa per a la Pau Mundial (FIIPM)