València acomiada aquest dimarts les seves Falles amb la Cremà dels gairebé 770 monuments que omplen la ciutat d'art, ironia i enginy i en què s'han invertit 7,67 milions d'euros i posa fi així a cinc dies frenètics amb una alta ocupació hotelera i un clima estable, assolellat a l'inici i més fresc al final.

L'espectacle pirotècnic nocturn de la Nit del Foc, a càrrec de l'empresa Ricasa ha il·luminat de colors el cel de València aquesta matinada per anunciar l'arribada del dia de San José, l'últim de les Falles, en les quals els valencians se citen amb el foc purificador que anuncia l'arribada de la primavera.

La mateixa pirotècnia serà l'encarregada del tret de la mascletà que tanca el cicle faller de 2019, en la que 300 quilos de material pirotècnic es cremaran en un inici digitalitzat amb efectes per tota la plaça, un cos tradicional, un terratrèmol i un final aeri de 30 segons amb mil volcans i trons.

A les 22.00 hores començarà la Cremá de totes les falles infantils i mitja hora després ho farà la del monument d'aquesta categoria guanyador del primer premi de la secció Especial, la composició "Si falles" de l'artista Iván Tortajada per a la comissió Mestre Gozalbo-Conde de Altea.

Una hora després, el focus mediàtic se n'anirà a la plaça de l'Ajuntament on la Fallera Gran Infantil, Sara Larrázabal, i la seva cort d'honor acomiadaran la falla infantil municipal fora de concurs, "Paradeta de flors número 14" del duet d'artistes Cap de Suro, en homenatge a les floristes.

A mitjanit és el torn de les falles grans i a les 00.30 hores la guanyadora de la secció Especial, el monument titulat "Juga, juga... i voràs", de l'artista Carlos Carsí per a la comissió de L'Antiga de Campanar, i que ha costat 170.000 euros.

Serà a la una de la matinada quan el focus mediàtic torni a la plaça de l'Ajuntament per veure cremar l'obra "Procés Creatiu" que, amb un pressupost de 205.000 euros, ha dissenyat el duo d'artistes urbans PichiAvo i realitzat els artistes fallers José Latorre i Gabriel Sanz.

Patrimoni Immaterial de la Humanitat

Les Falles de 2019, les terceres com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, han mantingut les mesures de seguretat pel nivell 4 d'alerta antiterrorista i han intensificat la lluita contra el furt i les agressions sexuals i han augmentat les crítiques per l'augment de la brutícia pels carrers després de les nits de revetlla.

A falta de dades finals, l'ocupació s'ha situat el cap de setmana en el 85 % i en el meteorològic, ha estat una de les més assolellades i estables dels últims anys, sense indici de pluja i vent, i amb temperatures primaverals a l'inici, vorejant els 30 graus per caure bruscament a 17 en la recta final de la festa.

La polèmica entre el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, i les falles de la Secció d'Especial, per criticar-los que tots els jurats fossin homes també ha marcat unes Falles, en les quals l'explosió entre el públic d'un petard en una mascletà de barri va deixar set ferits encara que cap no gravi.