Escola Valenciana defensa la incorporació de la plena competència en valencià, amb caràcter previ a les oposicions, a tots i totes els treballadors i treballadores de les administracions públiques, siguen empleats o empleades de l’Estat espanyol o de la Generalitat Valenciana.

“És estrany demanar que les funcionàries i els funcionaris tinguen competència en valencià i en castellà, les dues llengües oficials del País Valencià, per exercir el seu treball?", es pregunta Vicent Moreno, president d’Escola Valenciana, en un comunicat. I afegeix: “Enguany, la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià complirà 35 anys i la nostra llengua encara no gaudeix d’una situació de normalitat. Cal una empenta per a potenciar el valencià en l’àmbit administratiu, i introduir la plena capacitació lingüística per contribuir a la normalització del valencià”.

Escola Valenciana —Federació d’Associacions per la Llengua— és una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals i d'àmbit de país. El principal objectiu de l’entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d'ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià. Amb les seues declaracions, fixen la seua posició davant les recents actuacions del Tribunal Superior de Justícia valencià de plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat sobre el Decret llei 3/2017 de la Generalitat Valenciana pel qual s’adoptaven mesures urgents per a l’aplicació durant el curs 2017/2018 dels projectes lingüístics en els centres educatius.

Ciutadans contra el català com a requisit

 El partit Ciutadans s'ha mostrat partidari de rebutjar el requisit lingüístic en l’administració pública. Vicent Moreno, portaveu d'Escola Valenciana, assenyala que “el coneixement de valencià està lligat al bon servei”, per la qual cosa, “els treballadors i les treballadores que no són competents en valencià no garanteixen el dret de la ciutadania de ser atesa en els dos idiomes oficials”. En aquest sentit, l’entitat ha recordat que “aquestes vulneracions de drets no passarien en un país que tinguera les dues llengües oficials normalitzades, a més de comptar amb mitjans de comunicació íntegrament en valencià i que la competència lingüística del funcionariat estiguera regulada a través del requisit lingüístic".

“No té trellat i no pot ser compatible treballar en les administracions públiques valencianes i desconéixer una de les dues llengües”. Escola Valenciana ha plantejat el coneixement de llengua com una oportunitat: “En un món globalitzat saber llengües és equivalent a ser competent”. L’entitat ha sol·licitat una entrevista amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per tractar aquest tema i per demanar-li que s’incloga aquest requisit abans que finalitze el 2018.