El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha declarat la nul·litat parcial del Decret 6/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l'ús del castellà i del valencià en l'administració pública autonòmica.

En la seua resolució, els magistrats de la Sala Contenciosa del TSJ consideren que els documents o expedients emesos per la Generalitat en valencià només tenen validesa dins de la Comunitat Autònoma. Això implica que perquè tinguin eficàcia en altres regions han de ser traduïts al castellà també quan van dirigits a aquelles autonomies que la Generalitat denomina del "mateix àmbit lingüístic" que la valenciana, és a dir Catalunya i Balears, perquè el valencià no és llengua cooficial en aquestes.

Llengua no cooficial

Després d'analitzar la jurisprudència del Tribunal Suprem i del Tribunal Constitucional, la Sala conclou que el Decret impugnat contravé l'Estatut d'Autonomia i la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià que pretén desenvolupar, motiu pel qual declara nuls aquells articles del decret que pretenen validar l'ús del valencià en els tràmits amb altres comunitats a les quals s'al·ludeix com a "pertanyents al mateix àmbit lingüístic".

"Amb independència de la naturalesa, concepte o consideració que es pugui mantenir sobre el valencià i/o català, fins i tot a la tesi que una i una altra llengua cooficial en les comunitats autònomes de Catalunya, les Balears i València formen part del mateix sistema lingüístic, que conformen una comunitat lingüística i àmbit lingüístic, que des del punt de vista de la filologia, valencià i català siguin la mateixa llengua, o fins i tot encara que s'admetés sense matisos que científicament són el mateix valencià i català i no llengües similars ―aquesta Sala no es defineix en aquest punt― es jutja que el Decret impugnat contravé el sistema de fonts determinat a la Constitució, a part de no respectar el principi de jerarquia dins del subsistema normatiu autonòmic valencià".

El TSJCV avala la norma del Consell pel que fa a la resta d'aspectes relacionats amb les notificacions per tal com, en contra del sostingut pel PP, sí que garanteix el dret dels ciutadans a triar la llengua cooficial de les comunicacions amb l'Administració, tant en els procediments iniciats d'ofici com en els iniciats a sol·licitud de l'interessat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat