La reforma del sistema electoral valencià haurà d’esperar fins la pròxima legislatura. Ciudadanos i el PP bloquejaran la proposta de llei presentada per PSPV, Compromís i Podem que, entre altres coses, pretenia rebaixar fins al 3% per circumscripció i en el conjunt del territori l’accés al parlament autonòmic. La nova llei trencaria amb la tanca electoral actual del 5% que ha estat una reivindicació permanent dels partits minoritaris. L’objectiu del tripartit era aprovar-la enguany per que fora efectiva davant les pròximes eleccions autonòmiques de 2019.

El  Partit Popular no la votarà a favor “per que es tracta d’una llei tapadora per amagar la mala gestió del govern del Botànic i que no respon a les necessitats de la ciutadania”. Isabel Bonig, presidenta del PPCV, ha dit a més que “abaixar aquesta tanca al 3%  permetria l'accés de més formacions polítiques i, en conseqüència, faria més difícil els acords”. La líder popular posa com a exemple la situació política italiana, on tot fa preveure la repetició d'eleccions davant la impossibilitat de forma govern.

La proposta de llei introduïa també, entre altres qüestions, el vot preferencial a través de llistes desbloquejades. Això permetria, per primera vegada a l’estat espanyol, que els ciutadans pugueren dissenyar els llocs de les llistes amb els seus vots. En concret els electors podrien triar a tres membres de les llistes per a que disposen de preferència. Si els aspirants obtingueren al menys un 10% d’aquest vot de qualitat, podran pujar llocs en la candidatura però sempre respectant el o la cap de llista i la paritat. La proposta, que no serà aprovada, també inclou noves incompatibilitats i incentius a les formacions que facin primàries obertes. Respecte d’açò Bonig ha declarat "Sempre he sigut una defensora a ultrança de les Primàries, però el sistema de congressos del meu partit és igual de vàlid i tampoc m'agrada la idea que aquestes eleccions internes hagen d'estar pagades per la societat. Ací,cadascú, que es faça càrrec de les seues despeses",

Ciudadanos fa marxa enrere

Els partits que integren el Pacte del Botànic, PSPV, Compromís i Podem han tardat tres anys en pactar i tindre redactada aquesta reforma  de la llei electoral valenciana. Des d’un primer moment, contaven amb la simpatia de Ciudadanos, però les darreres declaracions de Mari Carmen Sánchez, síndica d’aquest partit, qualificant, ara, la llei de “decebedora” fan preveure una marxa enrere: "Nosaltres volem que aquesta llei siga una llei de qualitat i que, entre altres coses, també incloga la circumscripció única”, ha afegit. Hi ha qui interpreta que el canvi d’actitud de Ciudadanos respon a les bones intencions de vot que els donen les enquestes per a les pròximes convocatòries electorals de 2019.

Compromís i PSPV no amaguen el seu malestar davant el canvi d’opinió de Ciudadanos. El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha dit “que si eixe és el requisit que demanen, només han de registrar-lo”. Per la seua part, el portaveu dels socialistes valencians, Manolo Mata, ja no amaga el seu escepticisme respecte a l'aprovació de la reforma. "Ho veig bastant inviable tenint en compte que les pròximes eleccions estan a la vista". La modificació de la llei electoral, implicarà una reforma de l’Estatut d’Autonomia.