El candidat de Ciudadanos a la Generalitat Valenciana, Toni Cantó, afirma que el valencià i el català no són la mateixa llengua. "No són el mateix, aquí es parla valencià i jo parle valencià".

Cantó s'ha pronunciat així de la mateixa manera que la candidata del PP a l'Ajuntament de València, María José Català, en declaracions a Valencia Plaza: "Català i valencià són dues llengües diferents".

El diputat taronja diu que respecta el dictamen de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua en què es reconeix que la llengua que es parla al País Valencià és la mateixa que la que s'utilitza a Catalunya. "Respectem l'AVL i l'opinió dels experts com fem amb molts altres temes. Els polítics no han de ficar-se en aquest tipus de coses", ha afegit.

Amb això, el diputat trenca el silenci que havia guardat la formació fins ara en aquest debat, ja que cal recordar que la direcció del partit va prohibir al grup parlamentari Ciutadans a les Corts que el 2017 es posicionés respecte a aquest tema quan el PPCV va registrar una proposició no de llei en la qual especificava que el valencià era una llengua "diferent i autònoma de qualsevol altra llengua i en concret del català".

Sí a pactar amb Vox

Pel que fa als pactes que es puguen produir després de les eleccions autonòmiques, Cantó ha indicat que ara mateix veu "molt complicat" pactar amb el PSPV-PSOE perquè "s'assembla massa al PSC", i que estaria disposat a arribar a un acord semblant "al que ha tancat el seu partit" amb el PP exclusivament a Andalusia.

Cantó també ha volgut donar la seua opinió d’À Punt, la televisió autonòmica del País Valencià: ”À Punt ara mateix és una mini TV3. Ens està costant 9.000 euros per cada habitant que la veu. Per tant, el primer que faria seria despolititzar-la". 

En aquest sentit, l'actual diputat al Congrés considera que "és un caprici molt car" de Compromís i que si per ell fora, no destinaria tants recursos econòmics als mitjans públics. "He d'aguantar que amb menys d'un 1% d'audiència ara vulguen passar dels 55 milions actuals a 70. El problema de tot açò és que Compromís viu en el segle XX i es pensava que crearien un ens per a influir en els valencians", ha sentenciat. 

L'exmembre d'UPyD també ha criticat que la directora d'À Punt, Empar Marco, la cap d'informatius, Remei Blasco, i algunes presentadores hagen tingut algun tipus de vinculació amb la coalició valencianista. "He d'aguantar que la directora i la responsable d'informatius hagen fet campanya de Compromís i que dues presentadores hagen anat en les llistes. També he d'aguantar que alguns tertulians m'insulten".