L'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps ha sigut citat a declarar el pròxim 30 de gener en qualitat d'imputat davant el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata per a respondre pel contracte adjudicat a Orange Market, empresa de la trama Gürtel, per la instal·lació de l'estand valencià en l'edició de Fitur de 2009, segons han informat a Europa Press fonts jurídiques.

 Camps està sent investigat per l’Audiència Nacional en aquesta peça número 5 del cas Gürtel des del passat 17 de desembre pels presumptes delictes de prevaricació administrativa i frau a l'Administració, "sense perjudici que poguera resultar la seua participació criminal en l'adjudicació i/o pagament d'altres contractacions irregulars que no hagueren prescrit".

També declararan alts càrrecs del seu govern

El 28 de gener passaran davant el magistrat cinc testimonis: l'exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa; l'exconsellera i exportaveu de la Generalitat Paula Sánchez de León; l'excap de premsa de Camps, Nuria Romeral; Juan Sanz, dissenyador de l'estand de Fitur, i l'exresponsable de vendes de Ciutat de les Arts i les Ciències Alicia Verdú.

L'endemà hauran de declarar davant el jutge Concepción Godoy, directiva de la fundació La Luz de las Imágenes, i Vanessa Borrás, responsable del departament de vendes de la Ciutat de les Arts i les Ciències. Les dues acudiran en qualitat de testimonis. El mateix 29 de gener també serà el torn dels primers investigats: l'exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat Dora Ibars; qui va ser responsable d'Orange Market Álvaro Pérez, 'el Bigotis', i el líder de la trama Gürtel, Francisco Correa. Ja el dia 30, el jutge ha citat primer els també investigats Pablo Crespo, número dos de la trama corrupta, i Cándido Herrero, exgerent d'Orange Market, i després d'ells el magistrat interrogarà a l'expresident valencià.

Cinc investigacions

Aquesta és la cinquena investigació oberta contra Camps en relació amb la trama Gürtel. En la primera, l'anomenada 'causa dels vestits', va ser absolt per un jurat popular, si bé després s'han anat incoant altres diligències que encara estan en fase d'instrucció: dos jutjats valencians l'investiguen per la celebració de la Fórmula 1 (un pels contractes i un altre per la construcció del circuit); en un altre està imputat per la fundació que va organitzar la visita del Papa en 2006, i ara se l'investiga en aquesta peça 5 de la Gürtel en l'Audiència Nacional.

De la Mata va acordar aquesta diligència després de la reobertura d’aquesta peça per ordre de la sala penal de l’audiència Nacional arran de les revelacions que van fer Ricardo Costa, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez en el judici pel finançament il·legal de les campanyes electorals del PPCV que es va celebrar a l'inici de l'any 2018.

Una vegada conegudes aquestes declaracions, la Fiscalia Anticorrupció va demanar al jutge que reobrira la investigació d'aquesta causa per a Camps per a saber si l'aleshores president valencià "va participar de manera decisòria" en l'adjudicació a Orange Market, "presumptament irregular". "I, com a derivada anterior, si Camps coneixia i participava de manera decisòria en el sistema irregular de pagaments del PP de la Comunitat Valenciana a Orange Market, que suposadament es duia a terme, entre altres formes, mitjançant l'adjudicació irregular de contractes", explicava el ministeri públic.

Coneguts aquestos arguments, l'instructor va considerar que "la veritat és que han sigut posats de manifest elements que relacionen Camps amb els fets amb la suficient consistència com per a, en aquest moment, dirigir contra ell el procediment en qualitat de persona investigada".