Torre Pacheco com a polvorí, com a laboratori de VOX, com a centre de batalla de la campanya electoral permanent i camp d'extremistes que atemoreix els veïns del municipi murcià. D'una bona convivència s'ha passat a la por de sortir al carrer amb el crit de fons: "Moro, moro, anem per ell". Aquest "ell" és tot aquell que no aparenta haver nascut a Múrcia. I amb la tercera força política encoratjant "crides a accions fora de la llei", en paraules del ministre de l'Interior, i escampant xenofòbia amb la immigració.

En la frase "cal deportar-los a tots. No en quedarà ni un", com va clamar el líder de VOX a Múrcia, José Ángel Antelo, aquest "ni un" criminalitza i encoratja la persecució de tots. Qui en té la culpa? Els discursos d'odi de la ultradreta política i els radicals violents organitzats a les xarxes socials, apunta l'executiu. En gran part, VOX, assenyalen tres ministres del Govern. Fernando Grande-Marlaska, Óscar López i Isabel Rodríguez han verbalitzat el que s'ha vist en directe a la segona matinada d'aldarulls i en la pujada de to de la formació de Santiago Abascal durant l'última setmana. Torre Pacheco és un causa-efecte encoratjat amb declaracions inassumibles políticament i denunciades ja a la Fiscalia com a delicte d'odi.

L'obligació de la política és gestionar la convivència, no trencar-la. Buscar solucions, no encendre la metxa de les caceres. No es pot convertir un municipi de 40.000 habitants en la destinació policial d'una operació gàbia. Ni normalitzar que un dissabte estiuenc de juliol el 30% de la població migrant a Torre Pacheco hagi de tancar-se a casa morta de por. El salt qualitatiu no és que se sentissin perseguits, és que ho estaven.

Com més puja VOX el termòmetre del discurs antimigratori, més rèdit electoral semblen tenir

Quan el líder de VOX a Múrcia, José Ángel Antelo, diu "no en quedarà ni un" i vincula migració amb delinqüència, promou i provoca aquest odi. Compartir fotografies, noms i documents d'identitat de presumptes autors és posar molts innocents en aquesta diana. L'alcalde de Torre Pacheco, Pedro Ángel Roca, no té dades oficials per vincular "legals o il·legals" amb la delinqüència, malgrat que la taxa delinqüencial del municipi està per sota de la mitjana a Múrcia. Però és sobre el terreny, coneix la realitat i la seva veu és rellevant. Com diu la politòloga Máriam Martínez-Bascuñán "els marcs extremistes calen perquè connecten amb pors reals". I fins i tot situacions reals. Les dades en fred no poden connectar una població, la migrant, amb la inseguretat. Però el temor és allà i les solucions passen per la gestió política i social d'aquests temors.

Torre Pacheco és la conseqüència immediata de la retòrica identitària, la imposició d'una presumpta cultura supremacista i una vinculació directa de la inseguretat amb el migrant. La necessitat d'abordar la integració és incompatible amb les solucions xenòfobes que proposa VOX. Un partit sota el qual se senten protegits els ultres que agiten i incendien la convivència. L'agressió al sexagenari és vergonyosa i les detencions van a càrrec d'Interior. L'agressió és una cosa, els ultres, una altra. La concentració i la crida a la cacera han atemorit el poble i han estès la inseguretat —en aquest cas molt real— als carrers d'un municipi on des dels anys vuitanta l'economia local l'aixequen en part els immigrants.

No és fàcil posar límit a l'ona reaccionària. Com més puja VOX el termòmetre del discurs antiimmigratori, més rèdit electoral semblen tenir. Totes les enquestadores recullen el moment VOX. I mentre el PP hauria d'estar capitalitzant el Congrés nacional, una setmana després, va darrere d'una estratègia electoral centrada en els negocis d'un sogre mort i la paràlisi davant Santiago Abascal. El moment PP no acaba d'arribar quan més falta fa per centrar un discurs que no pot estar emmarcat en l'odi.