Fa una setmana el Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat va publicar la seva Nota de Conjuntura Econòmica número 122, un informe trimestral que pren el pols de com està evolucionant l’activitat al nostre país. És un document de prop de 100 pàgines que fa un repàs ampli de grans blocs temàtics: entorn de l’economia, el PIB, el comerç exterior, els preus i els salaris, el mercat de treball, l’àmbit monetari i financer i el sector públic. El treball inclou les previsions macroeconòmiques pel 2023 i el 2024.

 

 

De l’informe en qüestió, m’ha semblat oportú destacar-ne els punts que dibuixen prou bé com està anant l’economia catalana darrerament i també alguna previsió de futur.

  • Durant el primer trimestre de 2023 l’economia catalana ha crescut més del que es preveia i ho ha fet per sobre del creixement de l’entorn, degut, entre altres factors, a les menors tensions en les cadenes d’aprovisionament i en els subministraments energètics, i malgrat les tensions inflacionàries i els augments dels tipus d’interès. El PIB català fa vuit trimestres seguits que creix per sobre del de la zona euro. Al llarg del primer trimestre ha crescut un 1,2% respecte al mateix període de 2022, i la previsió pel 2023 és que l’augment sigui de l’1,7%. Pel 2024 es preveu un creixement del 2,2%, el que suposaria superar el valor emblemàtic de 300.000 milions d’euros.
  • Per sectors econòmics, en aquest primer trimestre el creixement més gran l’enregistra la construcció (4,5% interanual) i la indústria (3,7% interanual), amb les farmacèutiques, la maquinària i el material de transport al capdavant. El sector agrari no va gens bé, cau un 10% el primer trimestre (interanual), després d’un 2022 amb reduccions de producció en tots els trimestres i d’una caiguda global del 13,9%. La sequera i l’encariment de productes bàsics hi estan tenint molta influència. El turisme, un motor econòmic probablement sobredimensionat, segueix la seva recuperació i el primer trimestre ja s’ha arribat a uns nivells de visitants molt propers als del 2019, d’abans de la pandèmia.
  • El consum també evoluciona en línia de creixement (millor del que s’esperava amb l’augment de la inflació i dels tipus d’interès), amb un especial dinamisme de la despesa en targetes, un mitjà de pagament clarament en vies de consolidació en detriment dels pagaments en efectiu. El BBVA apunta a un creixement en el primer trimestre de més del 6% en termes reals; una altra font, Caixabank el situa en més 7%, en aquest cas en termes nominals (incloent-hi, per tant, l’augment de preus).
  •  L’exportació de béns durant els dos primers mesos de 2023 augmenta més del 19%, molt per sobre dels països del nostre entorn, i també per sobre de l’augment de les importacions, les quals s’estarien beneficiant de la desacceleració dels preus de l’energia i dels aliments.
  • Pel que fa als preus, la inflació es modera fins al 3,1% al mes de març (una de les més baixes de la zona euro), entre altres coses pels grans augments que es van enregistrar un any enrere. Tanmateix, el més preocupant és que la inflació subjacent (sense considerar aquella part de la cistella de compra que és més volàtil, com ara els aliments frescos o l'energia) segueix essent molt alta, per sobre del 7%.
  • L’ocupació evoluciona favorablement: el primer trimestre els afiliats a la Seguretat Social són un 3% més que un any enrere, i baixa la taxa de temporalitat. Tanmateix, ha augmentat molt la població en edat de treballar, la qual cosa ha fet que la taxa d’atur (aturats/actius) hagi pujat fins al 10,4%, enfront del 9,9% del darrer trimestre de 2022. Catalunya segueix tenint, estructuralment, una taxa d’atur 3 punts percentuals per sota del conjunt de l’Estat.
  • Finalment, un apunt sobre les finances de la Generalitat. Els ingressos no financers han augmentat un 1,3% en el primer trimestre (interanual). La recaptació dels impostos de la Generalitat ha augmentat un 2,4% i es troba en fase de desacceleració per menors operacions de compravenda (immobles, sobretot) a remolc dels augments de tipus d’interès. La recaptació de l’Estat a Catalunya (amb l'IRPF i l'IVA com a impostos més importants per a les finances catalanes) segueix creixent, però menys que l’any anterior. Pel que fa a la despesa, en el primer trimestre ha augmentat en conjunt un 4,8%, que inclou un destacable augment dels costos de personal del 6,8%.

En definitiva, d’acord amb la Nota de Conjuntura de la Generalitat a partir de bases d’informació estadística sòlides, l’economia catalana arrenca el 2023 amb uns registres millors del que s’esperava inicialment, i amb unes expectatives de creixement més altes que els països del nostre entorn.