Tal dia com avui de l’any 1907, fa 116 anys, naixia a San Francisco (Estats Units), Maria Branyas Morera, filla d’una parella formada per un periodista navarrès —nascut a Pamplona— i una mestressa de casa catalana —natural d’Olot—. El 17 de gener de 2023, fa sis setmanes, amb 115 anys, 10 mesos i 13 dies es convertia en la persona viva més longeva del món. Maria Branyas va viure la seva primera infantesa (1907-1911) a San Francisco (Califòrnia); i, posteriorment (1911-1915) a Nova Orleans (Louisiana), on el seu pare va ser l’editor d’una publicació d’èxit dirigida al públic llatinoamericà de la ciutat. En la foto de família que il·lustra aquest reportatge, que data del 1914 a Nova Orleans, Maria és la nena situada a l’esquerra, davant del seu pare.

L’any 1915 el pare de família va emmalaltir, i van decidir tornar a Europa i establir-se a Catalunya. Dissortadament, el pare, afectat de tuberculosi, no va superar el viatge i va morir a alta mar. En arribar a Catalunya; Maria, la seva mare i els seus germans van viure uns anys a Barcelona (1915-1925) i després a Banyoles (1925-1930). Allà va conèixer i es va casar amb el metge Joan Moret, i van establir la residència familiar a Girona —a la Rambla—. Amb el decurs del temps van tenir tres fills i posteriorment la família s’ampliaria amb onze nets i tretze besnets. Durant la Guerra Civil (1936-1939), la família Moret-Branyas va patir persecució per part d’elements revolucionaris incontrolats, que els va obligar a escapar a França en difícils condicions.

També durant el conflicte civil espanyol, el seu marit va ser mobilitzat com a metge militar, i els biògrafs de la família relaten que va atendre ferits dels dos bàndols sense distinció. Durant aquella etapa, Maria el va assistir com a infermera. Superada la guerra, Maria Branyas es va dedicar a l’educació dels seus fills; i durant anys va ser una persona destacada del món social i esportiu de Girona. L’any 2020, amb 113 anys d’edat, seria la persona més longeva del món en contraure la Covid-19, encara que de manera asimptomàtica. Des del 1999, fa vint-i-quatre anys, viu a la residència geriàtrica Santa Maria del Tura, que ella mateixa va triar, situada a Olot, vila on es claven les arrels de la seva família materna.