Hem vingut a omplir un buit, hem vingut per quedar-nos i volem créixer” són les paraules que sintetitzen el missatge que va donar l’equip del blog 5centims.cat en la celebració de la publicació de l'article número 100, un article que venia signat pel prestigiós economista Andreu Mas-Colell. L’acte, a la seu de la Societat Catalana d’Economia (SCE) (filial de l’Institut d’Estudis Catalans), va reunir destacats economistes del país, molts dels quals han escrit ja articles per al blog en qüestió.

El 5centims.cat va aparèixer el mes de febrer del 2021 i de llavors ençà ve publicant dos articles setmanals (un el dimarts i l’altre el dijous) amb una regularitat absoluta fins a arribar als 100, que van motivar la commemoració. A hores d’ara ja s’ha publicat l’entrada 103.

El blog té per objectiu estimular, difondre i apropar el debat econòmic actual a la ciutadania i als actors institucionals i polítics. El 5centims.cat s’ha plantejat actuar de pont entre el món de la recerca en economia i les inquietuds i necessitats de la societat catalana. El blog, que és gestionat de manera completament desinteressada per un equip de vuit economistes (dos coordinadors i sis editors) de diferents perfils acadèmics i professionals, es regeix per tres principis fundacionals:

  • l’interès dels temes sobre els quals tracten les col·laboracions (han de versar sobre aspectes que afectin l’economia catalana);
  • els articles han de correspondre a anàlisis rigoroses i basades en la recerca (així, no s’accepten articles d’opinió); i
  • independència del blog de qualsevol grup d’influència.

El blog '5centims.cat' té per objectiu estimular, difondre i apropar el debat econòmic actual a la ciutadania i als actors institucionals i polítics

El camí recorregut fins ara per aquesta iniciativa totalment pionera a Catalunya en el seu any i dos mesos d’existència, el relata una de les editores del grup, la professora Lídia Farré (UB), amb un balanç de síntesi de les 100 primeres entrades: el blog atrau sobretot seguidors acadèmics i professionals; els autors són de quasi totes les universitats catalanes i moltes d’estrangeres (Yale, Princeton, LSE, UC3, entre altres), centres de recerca i professionals de fora l’àmbit acadèmic; els articles més llegits fins ara són els que tracten el preu de l’electricitat, les energies renovables i els relacionats amb el sistema educatiu.

A l’acte en qüestió hi van participar, en aquest cas com a testimonials que han escrit al blog, Oriol Aspachs (CaixaBank Research) i Ada Ferrer (CSIC i BSE) i també, en representació de la SCE, el seu vicepresident, Joan Ramon Rovira qui, per cert, també ha fet col·laboracions en aquests primers 100 articles.

De cara al futur, al blog es constata que el projecte ha assolit una primera fita que valia la pena celebrar i que, a més, era una ocasió per expressar públicament la voluntat de l’equip de fer créixer el 5centims.cat, d’arribar a més gent. L’objectiu és passar dels 100 als 1.000 articles i fer-ho ampliant substancialment l’actual massa de seguidors del blog, inclosos els decisors de polítiques públiques, els agents socials (patronals i sindicats), directius d’empreses i professionals, mitjans de comunicació i, en general, aquella part de la població catalana interessada en temes econòmics tractats amb rigor.

Per aconseguir-ho, el projecte afronta tres reptes operatius bàsics. En primer lloc, atraure un gran nombre d’estudiosos de l’economia amb la finalitat que publiquin al 5centims.cat les síntesis dels seus treballs d’investigació i així arribar a molta més gent que a la comunitat de l’acadèmia. El capital humà que té Catalunya és enorme (aquí i a l’estranger), genera molt de coneixement que es difon per mitjans limitats (publicacions especialitzades, canals sectorials, etc.) i el 5centims pot servir per augmentar la difusió dels resultats a moltes més persones.

El segon repte és seguir fidels als principis del blog (interès dels temes, rigor i independència respecte a grups d’influència), amb la capacitat de resiliència i amb l’obertura de mires que requereixin els canvis que es produeixin en el futur en l’entorn. El tercer repte és explotar al màxim el mitjà propi que s’ha triat per al projecte, que és el digital, amb totes les seves aplicacions de xarxes socials i amb l’obertura en el futur al món de l’audiovisual. En tot aquest context, la comunicació serà fonamental perquè el 5centims.cat aconsegueixi créixer tal com es proposa.

Llarga vida al projecte! I una invitació a visitar-lo (www.5centims.cat) i inscriure’s a rebre les notificacions dels articles que es publiquen, tot gratuït, per estar al corrent d'on és i cap on va l’economia catalana.