Als Estats Units d’Amèrica la meitat de la població adulta ja ha rebut una dosi de la vacuna contra la Covid-19. Només en aquest país han mort 567.298 persones i hi ha més de 30 milions de casos confirmats de coronavirus. Si ens ho imaginem amb injeccions, són 131,2 milions de xeringues. És en aquest mateix país on les reticències a la vacuna han estat més grans. El paper de les comunitats religioses, concretament dels catòlics, per sensibilitzar la població sobre la vacunació està essent contundent. Aquest dimarts ha sortit una declaració de 145 líders religiosos mundials (inclosos el cardenal Peter Turkson, catòlic, el Dalai Lama o l’exarquebisbe de Canterbury, Rowan Williams). Defensen que no és correcte que els països del nord acumulin vacunes i demanen que la producció mundial s’incrementi de manera urgent i massiva i que els països alliberin dosis que no fan servir.

El papa Francesc ja es va vacunar i ha parlat de la bondat de la vacuna i de la necessitat que aquesta arribi a tothom. La Santa Seu ha publicat un document on proposa algunes recomanacions per fer una homilia sobre la vacuna.

S’hi explica que el Papa anima les persones a vacunar-se com una manera d’exercir la responsabilitat envers els altres, i reitera la necessitat de vacunes per a tots.

Les comunitats religioses han intentat entendre què els està dient el virus, i, sobretot, quina posició han de prendre davant de la vacunació tot i saber que no és un dogma de fe

La polarització catòlica entre provacunes i antivacunes es declina principalment en dos grans blocs d’arguments. Els qui en són contraris, ho són per diversos motius, des d’ideologies conservadores dretanes liberals fins a cosmovisions d’esquerra comunitària. Esgrimeixen que la vacuna no està provada, que pot contenir restes de proves amb avortaments (el que en diuen vacunes contaminades amb avortaments) i que no és moralment lícita. Altres ho veuen una conxorxa mundial de les farmacèutiques i una campanya que encara dividirà més entre rics i pobres. Els provacunes consideren que és un deure ètic i moral vacunar-se per evitar morts i per treballar pel bé comú. Google, a través d’un programa que es diu Google News Initiative, ha triat un projecte per finançar-lo que consisteix a lluitar contra la desinformació a les xarxes socials sobre la vacuna de la Covid-19 entre la població catòlica mundial, una de les més grans i polaritzada en aquesta qüestió. Al projecte, liderat per la plataforma informativa catòlica mundial Aleteia, hi destaca una significativa presència catalana (la plataforma de verificació de notícies Verificat, l’Institut de Salut Global ISG Global, l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura i el mitjà d’informació religiosa Catalunya Religió). Quatre experts catalans, el professor Francesc Torralba i la doctora Conxita Mestres, de la Universitat Ramon Llull, també són al comitè d’experts, amb el metge Josep Maria Simón i l’expert Jordi Serrano, assessor de l'OMS. Per què el món catòlic és important en aquest assumpte? La Covid-19 ha estat interpretada per algunes comunitats com una calamitat, com un senyal. Les comunitats religioses han intentat entendre què els està dient el virus, i, sobretot, quina posició han de prendre davant de la vacunació tot i saber que no és un dogma de fe.

Tornem als Estats Units. Un estudi sobre la relació entre religió i pandèmia publicat pel Public Religion Research Institute i per l’Interfaith Youth Core ha enquestat a 5.600 nord-americans durant el mes de març, i han extret algunes conclusions. Un terç dels catòlics hispans que dubten a vacunar-se (33%) indica que els enfocaments basats en la fe podrien motivar per rebre la vacuna. Entre els catòlics blancs que tenen dubtes sobre les vacunes, el 15% reconeix que una orientació basada en la fe els faria més propensos a vacunar-se. Per tant, constaten una contradicció entre la seva fe i les campanyes que reben.

El 53% dels catòlics hispans, el 43% dels catòlics blancs, el 36% dels protestants blancs i fins i tot el 21% dels nord-americans sense afiliació religiosa estarien disposats a recórrer a un líder religiós per obtenir més informació sobre la vacunació.

Més de dos terços dels catòlics blancs (68%) accepten les vacunes. La majoria dels catòlics hispans (56%) també accepten vacunes. Aquest percentatge disminueix entre els protestants hispans (43%). Entre els grups religiosos menys receptius a les vacunes, els protestants evangèlics blancs es destaquen com els més propensos a dir que es negaran a vacunar-se (26%), amb un 28% addicional de dubtosos. Entre els mormons, un 17% afirma que no es vacunarà.

Les campanyes contra la desinformació entorn de les vacunes han de poder tenir més pes als mitjans. La gent que decideixi què vol fer, vacunar-se o no, però que si esgrimeixen que va contra la seva religió, no ho facin sense informació acurada i contrastada. No deixa de ser una paradoxa que la Unió Europea també estigui dedicant ingents quantitats d'euros per lluitar contra la desinformació en aquest àmbit que té efectes sobre tots els altres.