La ignorància pot encegar un país i atiar els més funestos prejudicis. Durant tot el mandat de Barack Obama milions de ciutadans van pensar que tenien un musulmà com a president dels Estats Units, perquè per desídia o desconeixement associaven el seu aspecte a una fe concreta. Res més inconstitucional i irracional que pensar que perquè ets d’un color tens una religió. Recordem que els qui s'imaginen la Mare de Déu rossa amb els ulls blaus potser se sorprendrien si l’haguessin conegut en el seu context oriental, a Natzaret. Els Estats Units són un mosaic de religions, i sovint la percepció de la presència musulmana en aquesta part d’Amèrica del Nord és molt més alta que la realitat. Als Estats Units, l’islam és la tercera religió. Primer els cristians, després els jueus i, tercer, l’islam, que representa un 0,78 per cent de tota la població. Són 2,45 milions.

L’islam és la religió que creix més de pressa als Estats Units, on es treballa per la inclusió i es potencia la diferència

Ara, el president dels EUA, Joe Biden, que és catòlic, ha nomenat per primera vegada dos musulmans per a càrrecs governamentals. Ara sí que comencen a tenir musulmans en la gestió d’un país que ell mateix és un poema en termes d’interculturalitat i diversitat religiosa. Un és una dona, jutge federal, Nusrat Jahan Choudhury, una flamant advocada educada a la prestigiosa Universitat de Yale i treballadora a l’American Civil Liberties Union. Fins ara era directora adjunta del Programa de Justícia Racial i directora legal a Illinois. La seva experiència ha estat protegir legalment col·lectius migrants de detencions arbitràries. Ara falta la confirmació per part del Senat. Si Rosa Parks va asseure’s al bus i va trencar amb un nefast historial racista, ella serà la primera dona que s’assegui a una cadira federal. El seu origen és de Bangladesh. No és l'única. També l’advocat Zahid Quraishi serà jutge federal.

A part d’ells dos, que són musulmans, també s’han designat dues afroamericanes, una hispana i una dona descendent de taiwanesos per visibilitzar la diversitat, una de les consignes de l’administració Biden, que ja no vol rossos i blanquets a les banquetes federals. Quraishi ha treballat al Tribunal de Districte de Nova Jersey i Jahan Choudhury al Districte Est de Nova York. L’islam és la religió que creix més de pressa als Estats Units, on es treballa per la inclusió i es potencia la diferència. Els moviments polítics són clau per visualitzar i normativitzar, encara que sigui des de les elits i càrrecs d’alt nivell.