Com demanava Goethe poc abans de morir, el món reclama un nou any en el qual entrem en salut i es recuperi l'economia després de la profunda foscor que ha dominat el 2020.

I què es preveu de cara al pròxim exercici? Els propers mesos s'anuncien complicats i incerts perquè l'esperança que reparteixen les vacunes es combina amb la perillosa evolució de l'epidèmia tal com s'aprecia a Alemanya, Gran Bretanya o als EUA. L'hivern, a sobre, presenta més risc de Covid, per la qual cosa és al segon semestre on es concentren les màximes esperances. El 60% dels efectes negatius sobre l'economia s'atribueixen als confinaments, que una vegada aixecats progressivament van empènyer l'activitat empresarial.

Es veu la vacuna com la autèntica solució i al tancament de l'exercici, segons els experts, s'apreciarà que el 2021 serà un any de recuperació.

El manteniment dels programes de sosteniment —préstecs garantits, atur parcial, ajuts financers— per protegir llocs de treball i evitar que els mercats caiguin atenuaran els danys. Els balanços generals dels bancs centrals europeus, japonesos, britànics i nord-americans amb prou feines ascendien a 4,1 bilions de dòlars el 2008. Avui s'acosten als 21 bilions de dòlars. Els grans números donen fe de l'esforç titànic realitzat.

El país que, d'entrada, està marcant la pauta és Xina i exerceix el paper d'indicador principal per al conjunt de les nacions. L'FMI i el Banc Mundial preveuen que "la fàbrica del món" creixerà un 8% el 2021. Les exportacions podran oferir bones sorpreses a Àsia, però la Xina se centrarà en el consum intern perquè sospiten de les intencions de Joe Biden respecte a Pequín. Per això, el Govern xinès ha decidit valorar les exportacions tan sols com a vent de cua. El dinamisme intern, una demanda pròpia més forta, assegurarà el seu camí cap endavant en aquest nou esquema.

Els EUA han posat en marxa un pla de rellançament de 900.000 milions de dòlars. Aquest suport juntament amb el començament de la vacunació han posat en marxa els mercats borsaris a Europa i Wall Street. La Reserva Federal ha revisat a l'alça la seva previsió de creixement de l'economia americana fins al 4,2% positiu per a 2021.

A Europa la recuperació serà molt heterogènia perquè l'atur és elevat. La "zona sud", França, Espanya i Itàlia, es trobarà amb complicacions. Els fons europeus de 750.000 milions d'euros del programa Next Generation son una forta palanca, "però els principals imports no arribaran abans de 2023 i 2024", segons les firmes financeres.

En conjunt de l'Eurozona, la pandèmia ha provocat un sobresalt, que es plasmarà, juntament amb la campanya de vacunació, en la renovació de la política industrial sota el signe de la sobirania europea. La Unió vol reconquerir posicions en els dominis crítics de semiconductors, de les bateries o del càlcul quàntic sobre els que estava retardant.

Sota aquests factors, el consum evolucionarà en funció de la confiança. La inversió podria anar acompanyada de l'acceleració de fallides, sobretot en el segon semestre a mesura que es retirin les mesures de suport.

Per això, experts recomanen no reduir aviat els dèficits públics, donant suport a l'evolució del numèric i la intel·ligència artificlal. La visió del futur i com suportar la càrrega de 2020 tindrà molt ocupats els departaments econòmics. No s'avorrirà ningú.