Quan sortim d'Orta (Terra Alta) per la carretera que va cap a les Roques de Benet que van inspirar un jove Picasso, just al trencall de la T-331 hi trobem un indicador en què podem llegir, en lo mateix cartell, les següents poblacions: Arnes, Tortosa, Vall-de-roures, Morella. És a dir: Catalunya, Aragó i País Valencià. Terres de l'Ebre, Matarranya i els Ports (la comarca, no la muntanya, que aquí el massís acostumem a dir-lo en singular: lo Port). No és estrany que des d'este mig dels Països Catalans —allà on es té l'índex més alt d'ús de la nostra llengua— seguisca consolidant-se i creixent Litterarum, marca que, amb seu a Móra d'Ebre, engloba la fira professional d'espectacles literaris i la del llibre ebrenc. La cruïlla: literària, literal i metafòrica.
Durant lo passat cap de setmana —i amb algunes prèvies durant lo mes de maig— la Ribera d'Ebre ha acollit sis exposicions (sobre Jesús Moncada, Maria Beneyto o Estellés), dos lliuraments de premis, tres taules redones (sobre la importància dels cantautors, la poesia i les biblioteques), 23 presentacions de llibres, desenes d'escriptors i una vintena de propostes artístiques de diferents disciplines i amb diversitat de procedència. Així, públic i programadors han pogut xalar i adependre amb teatre, música, titelles, pallassos, recitació, dansa o contacontes i, a més dels territoris cruïlla adés esmentats, hi han estat representades les Balears (de la mà la mallorquina Miquela Lladó o de l'eivissenc Victorí Planells, històrics de la música folk) i Andorra (amb la cantautora Roser Puigbò).
L'empremta genuïna del nou director, Luís Xavier Flores, amb la seua mirada valenciana i propera, s'ha dixat sentir a un Litterarum que amplia horitzons
A part de noms coneguts com Borja Penalba i Vicent Torrent, del País Valencià; Anton Abad i La Chaminera, de l'Aragó; o Versembrant i Transtornats, de Catalunya, l'esdeveniment d'enguany també ha eixamplat horitzons i, per primera vegada, ha tingut subseus: a Morella —en col·laboració amb l'ajuntament— i a Calaceit —gràcies a De bat a bat, un nou espai de llibres, art i cafè. Una ampliació que, segons lo nou director de Litterarum, lo filòleg i gestor cultural alacantí Lluís Xavier Flores, tindrà continuïtat en properes edicions, en les quals també es voldrà mirar cap a l'Alguer i la Catalunya Nord perquè la seua futura participació passe a completar la comunitat lingüística sencera. Una aspiració que compta amb lo suport i l'espenta d'un també nou arribat a una direcció: Eduard Escoffet, responsable des de fa pocs mesos de la Institució de les Lletres Catalanes.
Una altra novetat de l'edició 2025 (la 18a de la fira del llibre i la 22a de la fira d'espectacles) ha estat la publicació del programa de mà en lo dialecte tortosí, aquell que abasta les fronteres poroses de l'antiga diòcesi encara que sigues ateu, perquè la llengua —com los rius— no n'entén de religions, ni de línies administratives. Les isoglosses ballen més al ritme de l'aigua i els moixons: fluint i amb llibertat. I tant volen que, fins i tot i per fi, lo programa enguany estava escrit en les dues llengües oficials del país: català i aranès. En esta línia, l'Occitània també ha estat convidada especial i ha comptat amb un estand propi gràcies al CAOC, Cercle d'Agermanament Occitano-Català, associació d'encomiable tasca.
Després de guanyar el Premi Nacional de Cultura el 2019, sota la direcció d'Albert Pujol, i de mantindre estabilitat i xifres excel·lents amb Gemma Sastre al capdavant, este 2025 l'estrena en la direcció de Lluís Xavier Flores, amb la seua mirada valenciana i propera, s'ha dixat sentir a Litterarum amb una empremta genuïna. Així, ha sabut crear un nou equip de treball mantenint alguns noms històrics, com Ferran Roca —del teatre La Llanterna— o Maria Carme Jiménez —presidenta de l'IRMU, l'Institut Ramon Muntaner— i li ha insuflat aire fresc i professionalitat a la batuta. Un director d'orquestra que també és músic, que versa jota improvisada i que s'arromanga com lo que més. Com diu lo poeta Enric Casasses i reproduix la periodista i escriptora Marta Vives a les primeres pàgines del seu nou llibre, també presentat a Móra d'Ebre: I ets forta com les coses que pugen amb força, la mar, els volcans, els arbres, la veritat. Que els quatre elements acompanyen Litterarum per molts anys més.