L'agost és un mes en què, aprofitant la canícula de l'estiu, els amos de l'univers es reuneixen a la fresca per prendre el pols al món desassossegat. Poc abans de setembre es trobaran a Jackson Hole (Kansas City) els banquers centrals convidats per la Reserva Federal. Ara els toca als líders del Politburó, màxim òrgan de poder xinès, que comencen a arribar Beidaihe, una localitat turística a 300 quilòmetres de Pequín. Allà, Mao va crear una "oficina d'estiu" on revisar els reptes i problemes candents a què haurà de respondre el Partit Comunista Xinès (PCX).

En aquesta ocasió, el temari és intens, especialment després de la decisió de Donald Trump d'estendre els aranzels a la totalitat de les importacions xineses als EUA, al qual Pequín ha respost amb una devaluació de la seva moneda, fins a 7 iuans per dòlar, davant els 6 previs, cosa que fa témer una guerra de divises.

Els aldarulls de Hong Kong podrien disputar l'encapçalament de l'agenda informal de Beidaihe

La desacceleració de l'economia xinesa a només el 6,2% en el segon trimestre és un assumpte de màxima prioritat ja que encara podria caure més en un entorn d'incipient guerra de divises donada la devaluació del iuan. Però, més enllà d'aquest ajustament conjuntural, s'ha obert un dilema més profund: la revisió necessària del model econòmic dirigit per l'Estat i la seva capacitat d'assegurar un creixement sostingut.

Els aldarulls de Hong Kong podrien disputar l'encapçalament de l'agenda informal de Beidaihe. La màxima autoritat xinesa sobre Afers Exteriors al Politburó, Yang Jiechi, va acusar l'1 d'agost els EUA i altres països d'"avivar els incendis" en donar suport a "radicals violents".

Les pròximes eleccions a Taiwan, on competeixen partidaris de Pequín i Washington, és un altre dels punts de l'agenda política pròxima, que s'amplia a més amb l'estratègia de l'Indopacífic dels Estats Units.

La interminable guerra comercial ha fet malbé la credibilitat interna de Donald Trump i Xi Jinping. Al Politburó s'ha criticat en diverses ocasions la propaganda inflada del poder de la Xina a l'escenari mundial, i s'han establert dates sobre la seva superioritat, com la de 2049 com l'inici del seu domini global.

Les qüestions tecnològiques —entre elles les relacionades amb el cas Huawei— també seran abordades, de la mateixa manera que la futura guerra de l'espai i l'evolució de l'armament.

Gairebé a l'últim moment ha sorgit un nou dilema: Què farà Boris Johnson, que fins ara es mostrava admirador de les Noves Rutes de la Seda? Per qui s'inclinarà l'excèntric brexista? Per la Xina o pels Estats Units, amb el qual la Gran Bretanya manté una "relació especial"? Aquest serà probablement un dels assumptes calents que presidiran les "tranquil·les" reunions a la històrica platja del Gran Timoner.