"I sense que ningú parli d'exuberància irracional", afegeixen els inversors en rotllanes i missatges enviats des de les pantalles de negociació. A Wall Street, el Dow Jones ha superat el novembre i per primera vegada en la seva història els 24.000 punts. L'ajornament de l'aprovació de la reforma fiscal pel Senat fins a la matinada del dissabte 2 de desembre va enfosquir en l'última jornada el canvi alcista produït.

La OCDE ha revisat a l'alça les previsions de creixement mundial fins al 3,7% el 2018, mentre la OPEP tancava a Viena un acord per estendre les retallades de cru fins a finals de l'any que ve. El Brent ha rondat aquests dies sobre els 63 dòlars el barril.

Un moment calent en la formació de l'estat d'ànim positiu que regna als parquets va tenir lloc quan es va saber que l'economia nord-americana va créixer el 3,3% en el tercer trimestre, el nivell més alt des de 2014. Janet Yellen, presidenta de la Reserva Federal (FED), va afirmar davant del Comitè Econòmic del Senat que "l'expansió econòmica és cada vegada més general en tots els sectors, com també en gran part de l'economia global". Jerome Powell, que la rellevarà el febrer de 2018 en la presidència de la FED, va dir que s'ha ampliat el consens favorable a pujar els tipus d'interès aquest mes, però el mercat el dona per descomptat. Per la seva part, Peter Praet, economista en cap del BCE, va destacar "la notable expansió" europea.

Juntament amb les dades que mostren un horitzó més prometedor, s'ha estès l'opinió que els impulsos monetaris aplicats pels bancs centrals als Estats Units, Europa i el Japó han assolit el seu objectiu: aconseguir una expansió estructural de l'activitat econòmica, els guanys empresarials i l'ocupació.

A la Borsa de Nova York els inversors han estat pendents de l'aprovació del pla de reforma fiscal presentat per la Casa Blanca, la clàusula més important del qual és la reducció de l'impost de societats del 35% al 20%, la qual cosa, entre altres coses, permetrà a les empreses americanes repatriar els guanys de les seves filials estrangers sense pagar impostos addicionals als Estats Units. Segons el conegut expert de Harvard Martin Feldstein, "és raonable suposar que durant els pròxims deu anys arribarà almenys a 5 bilions de dòlars, la qual cosa augmentarà la productivitat i els salaris reals".

Des de Pequín, Xi Jinping va enviar un missatge a Buenos Aires en què va indicar que "l'actual recuperació i tendència alcista de l'economia global està estretament lligada als afanys del G-20", que el líder xinès equipara a "la comunitat global", un dels lemes que proposa per al futur mundial. Ningú no vol quedar fora d'aquest moment feliç.