Tal dia com avui de l’any 1396, fa 629 anys, als boscos de la vila de Foixà (llavors comtat d’Empúries i, actualment, comarca del Baix Empordà); moria en estranyes circumstàncies el rei Joan I de Catalunya-Aragó. Uns anys abans (1380-1381) aquell paratge havia estat objecte d’una cruenta disputa entre el baró feudal local, Bernat Alemany d’Orriols i el comte dependent Joan I d’Empúries. Finalment, aquell conflicte va ser resolt pel rei Pere III (el pare i antecessor de Joan I) que va sentenciar a favor del baró local que, reveladorament, era parent de la, en aquell moment, esposa del monarca, Sibil·la de Fortià. El comte empordanès no va acceptar aquella resolució i es va alçar en armes, però va ser derrotat i el comtat d’Empúries va ser reintegrat al patrimoni de la família reial.
Amb la mort de Pere III i la coronació de Joan I (1387), el nou rei va retornar el comtat a Joan d’Empúries. El fill del difunt i l’empordanès formaven part del sector aristocràtic de la cort, que odiava profundament Sibil·la —la darrera esposa de Pere III— membre de la petita noblesa del país secularment enfrontada als poderosos del seu estament. Però, poc després, el restaurat comte d’Empúries seria acusat de participar en una gran conspiració ordida des dels dominis de l’Imperi angloaquità que pretenia situar Mateu de Foix (cunyat del rei Joan I) al tron de Barcelona. Joan d’Empúries, que havia estat una de les personalitats més influents del país (diputat protector i president de la Generalitat) acabaria empresonat i mort, en estranyes circumstàncies.
Quan es va produir la misteriosa mort del rei Joan I, als boscos de Foixà, es va dir que havia estat a causa d’una caiguda del cavall. Però l’ombra de les sospites es projectaria sobre el comte Joan I d’Empúries, en aquell moment empresonat, i sobre els seus fills, Joan i Pere. En l’espai de temps de tan sols cinc anys després de la mort del rei Joan I, moririen el comte d’Empúries (masmorres del castell de Castellví de Rosanes, 1398) i els seus dos fills, de forma consecutiva (malalties, 1401). La mort del rei Joan I es resoldria amb la coronació del seu germà petit Martí I, que seria el darrer Bel·lònida. I la mort del comte empordanès i dels seus fills es resoldria amb la reintegració definitiva del comtat al patrimoni de la família reial.