Pequín ha llançat una campanya per portar les seves polítiques de censura a l'àmbit globa. La iniciativa se centrarà en informacions relacionades amb les finances que puguin considerar-se perjudicials per a la seva economia. En una declaració de divendres passat l'Administració del Ciberespai de la Xina va dir que està atenta a qualsevol contingut que consideri "maliciosament" crític amb els mercats o les dades econòmiques, entre d'altres. S'ordenarà als llocs web i plataformes que netegin les publicacions d'informació financera i tanquin els comptes que es consideri que han violat els principis, sota la supervisió de les autoritats.

Aquest dictat coincideix amb la creació d'una nova borsa xinesa a Pequín, que s'afegirà als mercats de Xangai i Shenzhen. Només els inversors amb almenys un milió de iuans en actius a comptes d'accions seran acceptats per negociar allà.

Aquests dies Pequín ha estat també centrat en la crònica negra en morir dilluns inesperadament el nou ambaixador alemany, Jan Hecker, que va arribar a la capital l'1 d'agost. Divendres va organitzar una festa cultural, on es va mostrar molt vivaç i sociable en un esdeveniment al qual van assistir occidentals i xinesos.

El cas és que a Berlín es comenta que s'acosten turbulències en les relacions entre la Xina i Alemanya per diferència de valors, encara que les relacions comercials siguin fluides. Hi ha un punt fort de ruptura entre ambdues capitals per la presència d'un vaixell de guerra alemany al mar de la Xina Meridional.

Segons Fumio Kishida, l'únic candidat al lloc de primer ministre del Japó després de ser el titular del Ministeri d'Exteriors, "Taiwan està en la primera línia de l'enfrontament entre els Estats Units i la Xina". I va agregar en unes declaracions a l'agència Bloomberg que el Japó hauria d'intentar cooperar amb Taiwan". Els legisladors japonesos d'alt nivell estan parlant cada vegada més sobre la importància de Taiwan per a la seguretat del seu país, cosa que provoca la irritació de Pequín, que veu l'illa com a part del seu territori i amb freqüència fa volar avions de combat a prop. Kishida resumeix així la situació: "tinc la forta sensació que l'estret de Taiwan serà el pròxim gran problema".

En aquest entorn conflictiu, el mes passat es va llançar un pla 2021-2025 per difondre el culturisme a nivell nacional. "És obvi que el Govern xinès prioritza la capacitat física sobre el rendiment acadèmic", diu Bai Peipei, mestra d'escola convertida en mestressa de casa, que confessa que "vaig cancel·lar totes les classes de matèries del pla d'estudis fora del campus per al meu fill i les vaig reemplaçar per classes d'esports recentment".

Per a què es prepara la Xina en el futur? Aquesta pregunta no només se la fa ella sinó també moltes ambaixades a mesura que la seva inquietud augmenta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Jackson Hole demana paciència, no pacifisme
Opinió Jackson Hole demana paciència, no pacifisme José Manuel Garayoa
El Punt Omega de Kissinger
Opinió El Punt Omega de Kissinger José Manuel Garayoa