On era vostè ara fa un any, eing? És la pregunta de moda, a no ser que vostè sigui de Ciutadans. Si fos així, llavors la pregunta de moda seria: “Vol venir al PP a canvi de ser conseller i li regalem un pot de pinya en almívar i un dàtil amb bacó?”.

Ara que cada dia fa un any de tot, és moment de repassar el vocabulari bàsic d'aquesta etapa. Desenes de paraules i d'expressions noves que a principis de març del 2020 no només no dèiem sinó que ni sabíem que existien o que, directament, han estat adaptades o inventades. Vam començar per les faciletes com coronavirus, pandèmia i Covid-19, que després vam descobrir-li la versió tècnico-correcta anomenada SARS-CoV-2. A partir d'aquí, la cataracta...

Primera onada, quarantena, confinament perimetral, teletreball, distància social, FFP1, FFP2 i FFP3, Pfizer, Zoom, nova normalitat, onada, positiu, les EPIs, dosi, anticossos, terrasses al 30%, PCR, ventilació, crítics, immunitat, aerosols, falta de material de protecció, la conca d'Òdena, mutació, incidència acumulada, llei de segona oportunitat, epidemiòleg, ha vingut per quedar-se, risc de contagi, tensió hospitalària, guants, rastreig intensiu, salvar el Nadal, certificat d’autoresponsabilitat, ajuts, repunt, total acumulat, les residències, comerç no essencial, segona onada, asimptomàtic, toc de queda, respiradors, els temporers de la fruita de Lleida, restriccions, velocitat de transmissió, segona dosi, interacció social, tancament perimetral comarcal, s'ha acabat la farina, índex de contagi, rastrejadors, estat d'alarma, contacte, ajuts directes, Procicat, nova variant, a Madrid tot obert, pantallisme, represa de l'activitat, negacionistes, proves diagnòstiques, fase, nivell de contagi, autoritat reguladora, efectivitat, immunitat de remat, roda de premsa telemàtica, velocitat de reproducció, pangolí, sistemes complexos, els majors de 55 anys, grup bombolla, població adulta, fals positiu, mobilitat restringida, AstraZeneca, risc de rebrot, plaga, virus, epidèmia, Wuhan, la Rt, festa il·legal, genoma, biotecnologia, és com una grip, asimptomàtic, repartidors a domicili, mascareta, netflix, passaport COVID, botigues de més de 400 metres quadrats, antígens, empreses que no vindran al Mobile, paper de WC, l’Agència Europea del Medicament aprovarà, jo sóc més d'en Mitjà i jo més d'en Trilla, tercera onada, nacionalisme vacunal, OMS, serològic, positivitat, comerç electrònic, logística, primera dosi, transmissió comunitària, majors de 80 anys, presencial, aplanar la corba, letalitat, desescalada, aforament limitat, pla de contingència, cadena de transmissió, cribratge, la incidència, pic de contagis, farmacovigilància, desenllaç de l'epidèmia, punt d'inflexió, llum al final de túnel i distància, mans i mascareta.

Com que segur que falten moltes paraules i expressions, ara li deixaré un espai perquè vostè n'afegeixi: ___________________________________. Espero que hagi estat suficient. I si no l'àmplia a conveniència. Avantatges del digital sobre el paper, que l'espai mai no s'acaba. I quan ho tingui llest, ja disposarem del primer diccionari del llenguatge amb el qual ens vam comunicar durant la COVID-19. Ja falta menys per tenir el de la següent.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat