Què és violència?, dius mentre em claves les acusacions de sedició i rebel·lió del teu sumari en la meva presó provisional efectiva de fa més d'un any.

Què és violència? I tu m'ho preguntes? Violència és el que jo dic que fas tu!

Sisena jornada de judici al Suprem i, per fi, ens hem esplaiat amb el tema de la violència, que era EL tema. Sí, la desobediència i la malversació són delictes, però són la bressa de l'estofat. Avui hem arribat al tall. La violència és la carn de la causa i el que justifica on som. Sense violència, la causa tal com la coneixem, no se sosté per enlloc.    

I ja hem vist si el tall és gros o petit, dur o tendre. I el tall són una xifra indeterminada de cotxes de la Guàrdia Civil, sis o set segons la font, abonyegats, amb algun vidre trencat i plens d'adhesius. I són uns pobres guàrdies civils antiavalots, armats fins i tot amb escopetes que disparaven bales de goma, fugint espaordits per l'acció d'una turba de votants armats amb les seves pròpies mans. I pari de comptar.

La violència és, sobretot i segons hem vist avui, els incidents davant la Conselleria d'Economia. Després de desenes de manis amb centenars de milers de persones i on mai hi havia passat res, aquell dia van succeir uns fets lamentables i condemnables que van ser causats per algú. Per qui? No se sap. I no hi ha cap indici i molt menys cap prova que demostri qui va poder ser. Els destrossacotxes potser van ser uns que protestaven, sí, però potser va ser un senyor d'Arbeca que passava per allà o potser la culpa va ser del txa, txa, txa. Com que no sabem qui va ser, no sabem quins van ser els motius pels quals aquest “qui” va fer el que va fer. Com tampoc sabem per què aquell mateix dia la policia espanyola va intentar entrar a la seu de la CUP sense manament judicial.

Però, fem-nos unes quantes preguntes. ¿La situació de rebel·lió i sedició que s'intenta construir sobre els fets succeïts davant la Conselleria d'Economia inclou un assalt de la gent a l'edifici per impedir l'escorcoll de la Guàrdia Civil? ¿Inclou amenaces a la comitiva judicial? ¿Inclou que el clima violent que s'intenta associar a aquells dies fos tan extrem que la Guàrdia Civil, en comptes d'entrar els cotxes al pàrquing per evitar incidents, decidís deixar-los al carrer, a la vista de tothom i... AMB ARMES A DINS? ¿Inclou que la turba violenta usés les famoses “armes llargues” que eren dins dels cotxes policials aparcats al carrer (per cert, sense pagar la zona blava) per foragitar els escorcolladors? Inclou la detenció d'algú per algun dels incidents succeïts? ¿I inclou algun ferit, ja sigui entre els escorcolladors, ja sigui entre els concentrats?

Les respostes a aquestes sis preguntes són: no, no, no, no, no i no.

Però, fem-nos algunes preguntes més. ¿Seria considerat violència sediciosa i rebel el que va succeir el 14 de novembre del 2012, dia d'una vaga general, quan els participants en la manifestació alternativa a l'oficial van cremar (sí, sí CREMAR) dos cotxes del Cuerpo Nacional de Policia aparcats davant la comissaria de Via Laietana?

¿Seria violència sediciosa i rebel el que va succeir el 17 de maig del 2006 durant la celebració de la Champions que el Barça va guanyar l'Arsenal? Aquell dia van haver-hi 107 ferits, dels quals 30 van ser hospitalitzats, i 45 detinguts. Va ser assaltada i saquejada una botiga Levi’s i van destrossar-se els vidres de l’FNAC, un Burguer King, un Springfield, un Decathlon i un Foot Locker.

¿Seria violència sediciosa i rebel els fets del 26 de març del 2003 en el transcurs d'una mani contra la guerra de l'Iraq? Aquell dia els manifestants van assaltar el Corte Inglés de plaça Catalunya i van robar diversos productes, inclòs un pernil ibèric.

I seria violència sediciosa i rebel desenes d'actes violents succeïts a BCN i a Catalunya i que ara podria anar recordant l'un darrere l'altre? Bé, segons el criteri del judici que ens ocupa, sí.

La pregunta és: quan va canviar el criteri? I, sobretot, per què? Quan, qui i per què va canviar la resposta a la pregunta: què és violència? I tu m'ho preguntes?...

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat