El famós comissari Villarejo va fer i va desfer durant molts anys com va voler, on va voler i amb qui va voler perquè algú li ho va permetre. I de la mateixa manera, aquest algú un dia va decidir que s'havia acabat i Villarejo va acabar a la presó.

Un cop engarjolat, ell s'ha anat venjant a base de deixar anar informacions que han provocat dimissions i discrets passos al costat de gent que ja estava força fora de circulació. Però mai gent de primera línia. L'últim en desaparèixer d'escena ha estat el director d'informació nacional de la Moncloa, Alberto Pozas.

Pozas declararà dilluns com a testimoni a l'Audiència Nacional perquè Villarejo va assenyalar-lo davant del jutge com la persona que li va passar un llapis de memòria amb una còpia de la famosa informació que hi havia al no menys famós telèfon que li va ser robat a una col·laboradora de Podemos. Part d'aquesta informació va ser publicada per Eduardo Inda a OKDiario el juliol del 2016 amb l'objectiu d'acabar amb la carrera política de Pablo Iglesias i evitar que el seu partit guanyés les eleccions.

Per cert, Inda no declararà dilluns a l'Audiència nacional. Ni en cap altre lloc. De moment. A l'espera de veure què passa després que la policia es presentés ahir al seu mitjà de comunicació per requisar una altra còpia del contingut d'aquest telèfon.

La qüestió, però torna a ser que, sí, és molt important saber qui va filtrar la informació del telèfon, que pel que sembla va córrer més i més ràpid que Eliud Kipchoge, rècord mundial de marató amb un temps de dues hores un minut i trenta-nou segons. Però encara és més important saber qui va ordenar robar el telèfon i qui va fer-ho.

Van caient, amb comptagotes, alguns dels operaris que van baixar a les clavegueres i alguns dels beneficiats per la seva feina, però els operaris obeïen ordres. Ara cal saber de qui. Qui o quin grup de persones gestionen el dia a dia del clavegueram? Qui o quin grup de persones van decidir fer abdicar el Rei per deixar anar llast i salvar la monarquia i, per tant, aquest Estat? Qui o quin grup de persones li diu a l'actual Rei què ha de fer i li recorda que ell només és un empleat? Qui va decidir construir l'estructura de l'argumentari del judici contra l’1-O? Qui va fer i a canvi de què que Casado i Sánchez guanyessin unes primàries on tenien les de perdre? Com s'explica l'aparició de VOX?

Per què Villarejo no assenyala la cúpula de les clavegueres? Sobretot sabent que van ser ells qui van baixar el dit polze i van acabar, de moment, amb la seva brillant i, sobretot, multimilionària carrera. Quin sentit té venjar-se de les titelles i no del titellaire que les mou?