M'he posat en bucle les imatges que les protestes dels armilles grogues han provocat a França. I no paro de mirar-me-les. Una vegada i una altra. Seria com una mena de Netflix, però de la manifestació feta amb mambo.

“I això, per què ho fa, senyor ajuntalletres?”, em preguntarà ara vostè. Bé, doncs per aprendre. “Per aprendre què?”, em tornarà a preguntar vostè. Bé, doncs per aprendre com has de manifestar-te per no ser un colpista sediciós que et pots passar més d'un any tancat a la presó de forma preventiva i amb qui NO es pot pactar, no com amb Vox que són uns xicots molt ferms i amb qui SÍ que es pot pactar. Es pot i s'hi ha de pactar. A peu o a cavall.

A França, centenars de ferits i de detinguts, milers d'euros en destrosses, una violència desfermada per tot el país i forts enfrontaments amb la policia NO és sedició. Ni és rebel·lió. Ni colpisme. Ni terrorisme. Ni el cap de l'oposició va pel món repetint que el 155 és la solució als problemes del planeta, inclosos la gana, les guerres, el canvi climàtic, la regulació dels patinets elèctrics i el misteri de com és que la bateria del mòbil es descarrega tant encara que no el toquis.

I, per què això és així? Bé, doncs perquè allò és França. I allà la gent saqueja botigues, destrossa mobiliari urbà i fa que la policia passegi tanquetes pels Camps Elisis, SÍ, però a ningú se li acudeix pujar a un cotxe de la Guàrdia Civil francesa. I menys si en aquest vehicle prèviament hi ha pujat més gent que a l’Everest un cap de setmana de pont. I encara molt menys fa això per demanar a la gent que se'n vagi a casa.

Vostè ha vist algun armilla groga fent aquest acte de terrible violència anticonstitucional de la fraternité de les enfants de la patrí consistent a pujar damunt d'un cotxe? Oi que no? Doncs llavors faci el favor de no fer més preguntes de P5, sisplau, que aquí hi ha gent que té feina. I ara vostè em dirà: “Escolti, és que a França no hi ha Guàrdia Civil”. I jo li responc: “Què, ja estem buscant excuses per justificar la violència?”.

De la mateixa manera que obrir la tanca d'un peatge d'autopista és terrorisme i, en canvi, tallar durant diversos dies la Gran Via de Barcelona NO ho és. Per què? Per què aquesta diferència? Miri, escolti, ja li he dit que prou de preguntes sense nivell. Jo què sé, faci’s francès (o francesa), vagi allà i ho pregunta i no emprenyi.

I ara, si m'ho permet (i si no, també), vaig a seguir visionant les imatges de França per poder comprovar i entendre per què la justícia belga, l'alemanya, l'escocesa, la suïssa i l'holandesa utilitzen les euroordres de Llarena per encendre la llar de foc. Sap què passa? És que allà ja hi ha començat l'hivern...