La noticia és d'avui però podria ser de l'any passat. O de l'altre. O de l'altre de l'altre. Podria haver succeït qualsevol any perquè el cicle es repeteix des de sempre. De fet podria haver passat quan jo era petit i un senyor del meu carrer va inventar la roda. I també podria haver succeït a BCN, a Madrid o en qualsevol altra ciutat (podria haver succeït la noticia a la qual em refereixo, no la invenció de la roda).

I la noticia de la qual parlo és que avui hi ha hagut una nova ràtzia contra els carteristes del metro de BCN.​Com n'hi podria haver hagut una altra contra els carteristes que treballen a les línies de Rodalies de RENFE de la ciutat comtal, sobretot a les estacions de Sants i Plaça Catalunya. O contra els carteristes en general. O contra els que furten mòbils, carteres i maletes als bars. O contra els que furten a les aglomeracions. O contra els que furten en general.

I un servidor, la veritat, no entén aquesta fal·lera que els ve un cop o dos l'any per detenir carteristes a l'engròs, oferint-nos espectaculars imatges de desbordat desplegament policial. Pobra gent... Però si ells només compleixen la legalitat (em refereixo als carteristes). Perquè, què diu la llei? Doncs que si comets un furt de menys de 400€ pots ser “retingut” però no detingut. Què fan, doncs, els carteristes? Coi, complir la llei i robar menys de 400€ sense cap tipus de violència. Ni més ni menys. La llei en estat pur. Com diu la tesi oficial, els ciutadans tenen el dret d'estar en desacord amb la llei, però no tenen el dret d'ignorar-la. I als furtadors segur que no els agrada gens aquesta llei, però la compleixen. Es-cru-pu-lo-sa-ment. Perquè són ciutadans de profit, no com altres. Llavors, per què els detenen cíclicament?

I per això quan els Mossos (o la policia que sigui) els “retenen”, sap allò tan famós del “entren per una porta i surten per l'altra”?. Doncs és exactament això. Surten per la porta oposada per la que han entrat a tanta velocitat que quan ja tornen a ser al metro (o on sigui) robant, el mosso encara està al jutjat omplint paperassa.  

I tantes vegades com els Mossos (o la policia que sigui) retinguin els furtadors que formen part de màfies organitzades que viuen d'això, tantes vegades els furtadors hauran complert la llei consistent a robar menys de 400€ i sortiran per la porta com un Usain Bolt qualsevol. Que són 10 cops, doncs 10. Que 20, doncs 20. Que 54, doncs 54.

I ara vostè em dirà: “Home, aquest argument està agafat pels pèls”. Doncs sí, efectivament. Del tot. Al 100%. L'argument segons el qual cal complir una llei encara que sigui injusta perquè les lleis ens les hem donat entre tots i bla, bla, bla, és un argument agafat totalment pels pèls i per justificar empresonar persones en base a un escarment, no a la legalitat. Si hem quedat que cal complir la llei encara que sigui injusta, per què detenen els carteristes reincidents quan resulta que la llei no ho permet? “No, és que segons com apliquen la llei, llavors poden detenir-los”, afirmen alguns. Ah carai! La llei pot aplicar-se a conveniència? Sí? Estem dient que en alguns casos la llei l'apliquen a gust per aconseguir un resultat a gust? Sí? Estem dient això? Perfecte, doncs tema aclarit. Moltes gràcies.

I m'està dient també que caldria canviar aquesta llei perquè és injusta i impedeix que la societat es defensi de qui és un lladre habitual? Hooome, no fotem... Si és així, llavors m'està dient que hi ha lleis injustes. I si una llei és injusta, què passa, no tenim dret a practicar la desobediència?  

Ei, no sé si m'explico, oi? I no sé si m'està captant per on vaig, no?

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat