Hi ha persones que tenen molt poca feina i que es dediquen a llegir publicacions tan estranyes com el Boletín Oficial del Estado (BOE) de dimarts. I, esclar, quan llegeixes publicacions estranyes, el més probable és que acabis llegint coses estranyes.

Per exemple, al BOE d’abans d'ahir s'hi publicava una convocatòria pública de 35 places de fiscal i n'hi apareixen concedides... 36 places. Vaja! I, fixi's quines coses passen a la vida, la plaça de més és la de la senyora Sofía Marchena Pereda que, ai las, és filla de Manuel Marchena, president de la Sala Segona del Tribunal Suprem.

Ho explica Elisa Beni a eldiario.es. L'any 2016, Sofía Marchena va aprovar l'oposició a les carreres fiscal i judicial amb una nota de 68,20. Ella volia ser jutge i va triar anar a l'Escola Judicial. Si hagués volgut ser fiscal, la nota de tall era de 50,66, per tant la superava amb escreix. La qüestió és que quan tries una cosa ja no pots passar a l'altra.

Quan la noia feia un mes que era a l'Escola Judicial, va haver de deixar-la per culpa d'una una malaltia. La llei diu que, en aquests casos, quan et recuperes et pots reincorporar on eres, però en una altra promoció. Lògic, perquè la teva ha anat avançant i ja no l'atrapes.

Però el 21 de desembre del 2017, la Comissió Permanent del Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) va prendre una decisió mai vista i va acordar que Sofía Marchena podia tornar al punt on va elegir si volia estudiar per jutge o per fiscal i que se li conservava la nota. El problema és que aquesta situació mai vista i tan fora de normativa grinyolava tant que finalment han mantingut la decisió però li han adjudicat una nota just per sota de l'últim alumne admès “per no perjudicar ningú”.  

Preguntat el CGPJ pels motius d'aquesta actuació tan estranya com mai vista, la resposta ha estat que va ser una proposta de la directora de l'Escola Judicial. Hooooome, no em digui més!!! Sap qui és la directora de l’Escola Judicial, per cert, situada a BCN? Doncs és la dona del jutge Llarena! I sap quina relació hi ha entre el jutge Llarena i el pare de la criatura? Doncs Llarena és jutge de la Sala Segona del Suprem, la que presideix Manuel Marchena, el papà de Sofía Marchena. ¡Han cantado bingo! ¿Algún bingo más?

Total, que ara la noia ha pogut reelegir carrera i ha triat estudiar per ser fiscal. I “per no perjudicar ningú” li han donat una plaça inexistent fins llavors, la 36. La pregunta és: segur que no perjudiquen ningú? Si hi havia 35 places, els aspirants que van quedar de la 36 en avall i van ser exclosos, no estan discriminats en relació amb una persona aliena a aquest concurs perquè ve d'una promoció anterior i que ara entra al lloc 36?  

No dubto, però, que tot plegat té una explicació i que els senyors CGPJ, els senyors Suprem, el senyor Marchena i la senyora directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, ens l'oferiran. Seria impensable que el jutjat del jutge que ha empresonat nou persones basant-se en una aplicació de la llei que han tombat, de moment, les justícies de Bèlgica, Alemanya i Escòcia a més ara es dediqués a beneficiar familiars. No, no, això no pot ser i a més és impossible.

Que el senyor Marchena, aspirant a ser el futur president del CGPJ, fes això significaria un cop per a la imatge d'una justícia espanyola que en aquest moment té el respecte absolut de la ciutadania, que hi confia plenament, i el reconeixement del món judicial europeu i mundial. Vaja, que no, que aquí hi ha hagut un malentès. O alguna cosa.