Aquest cap de setmana el rei emèrit Joan Carles I ha anat a Abu Dhabi per veure-hi una cursa de Fórmula 1. I allà ha coincidit amb el tristament famós príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman. I s'ha fet una foto amb ell. O, millor dit, l'hi han fet. I, la veritat, de les tres possibilitats sobre com ha anat la cosa, no sé quina és pitjor. O bé el rei emèrit 1/ va pensar que no passava res per fer-se la foto amb aquest senyor, o bé 2/ no va tenir més remei que fer-se la foto, o bé 3/ a algú li ha convingut que surti la foto.

Anem per la primera. Si Joan Carles no ha estat conscient del despropòsit, la Casa Reial té un problema. I molt greu. Si el Rei no entén les conseqüències, i no precisament positives, que pot tenir l'aparició d'aquesta foto és que no viu en aquest món. I si ell ja no està per aquestes coses, allà dins ha d'haver-hi algú prou hàbil i despert per fer un Letícia i posar-se davant de la càmera, com la Reina va fer quan algú pretenia fotografiar l'emèrita Sofia amb les seves netes. Si ningú ha estat capaç d'evitar-ho, la monarquia espanyola fa més aigües del que ens pensàvem.

Quan mig món està pendent de la participació de Mohamed bin Salman en l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, la Casa Reial espanyola no pot permetre que el rei Joan Carles aparegui fotografiat amb aquest senyor. Bé, si vol mantenir una imatge presentable de la persona reial i de la institució, no menys reial. I si el senyor príncep i l'emèrit són amics, com sembla, se saluden en privat i sense cap mòbil a 2 quilòmetres de distància. Per si de cas. I allà, si volen, s’abracen, es petonegen, s'amanyaguen o fan la croqueta. Però mai en públic.

La segona possibilitat és inquietant. Potser la foto és el peatge que Joan Carles ha de pagar pels molts favors rebuts. Si és cert el que diuen diverses informacions que mai no han estat desmentides, la monarquia espanyola ha fet molts negocis amb la família Saüd. Molts i molt bilionaris. I ara tocaria passar per la fototeca de torn per intentar ajudar a netejar la imatge embrutada amb la sang de Khashoggi. Perquè a la vida, tot té un preu. O un cost.

Ara bé, la possibilitat més sensacional de totes és que a algú de dins li hagi interessat que aparegués aquesta foto. És a dir, se la van fer en una zona privada i per a consum propi, però hauria arribat a mans d'algú que hauria decidit que circulés. Per què? Bé, de vegades les clavegueres dels estats tenen interessos que als mortals com vostè i un servidor (de vostè) se'ns escapen. Potser l'enemic és a dins. Potser hi ha alguns republicans que treballen a l'ombra. Potser la cosa està més podrida del que ens pensem.

Si aquest fos el cas, potser tot plegat seria una maniobra per provocar un canvi perquè res no canviï. Com en el seu moment, i per salvar el règim, van obligar Joan Carles a abdicar. Després de fer que s'humiliés públicament demanant perdó.

I vostè, amb quina de les tres es queda?